Oblíbená pleťová péče v roce 2013

Zdravím všechny v "novém" roce 2014 značně dlouho po jeho začátku. Omlouvám se za delší neplánovanou prodlevu, ale kombinace mnoha faktorů způsobila, že nemám čas věnovat se blogu tak jak bych si představovala. Vlastně ani číst blogy, což mě snad mrzí ještě víc, protože jde o skvělý způsob interakce s podobně "postiženými" nadšenci. Nemluvě o tom, že jsem dostala několik výrobků na testování a slíbené recenze odložila na neurčito, čímž bych měla poděkovat poskytovatelům za svatou trpělivost při čekání. 
Rok 2013 byl pro mě přelomový co do péče o pleť. Ani tak ne v krocích, tj. důrazu na čištění pleti a hydrataci, ale především v mých spotřebitelských zvyklostech. Méně nakupuji, snad jen větší než 50% sleva mě strhne k nákupu něčeho, co nutně nepotřebuji. Vzhledem tomu, že některé složky u mě vyvolávají alergii a dermatitidu, mám okruh oblíbených značek a novinky bez předchozího vyzkoušení nakupuji zřídkady. Což vede k tomu, že pleťovou kosmetiku v takové míře jako dříve nenakupuji. Ne že bych ušetřila, ale opravdu hodně si vybírám za co svoje peníze utratím. Protože ruku na srdce za všechnu nevhodnou kosmetiku bych si mohla pořídit menší exotickou dovolenou, udělat nájezd na Hermes, pořídit novinku od Applu, však to znáte...
V loňském roce jsem proto zůstala u značek Pai, REN, Eve Lom, Aromatherapy Associates, Alcina a Dermalogica, zatoulal si mi tam také enzymatický peeling od SAMPARu
Navzdory tomu, že mám pleť citlivou, se sklony k dermatitidě, spíše dehydratovanou (v zimě suchou) není to vždy přírodní kosmetika co mi sedne. Vadí mi kosmetika s velkým množstvím olejů, doslova katastrofa je olej růžový, který při pravidelném používání příliš mastí. Obdobně i silně parfemovaná kosmetika, dimethicon a spol., velké množství alkoholu. Co mi naopak prospívá lanolin, prafín a minerální olej. 

Začněme z gruntu, tedy od čištění pleti. 
Odličuji se pravidelně čističem Camellia & Rose Gentle Hydrating Cleanser od značky PAI, který je jemný a na rozdíl od ostatních odličovacích výrobků nevysušuje a nedráždí ani při kontinuálním používání. K tomu používám jejich hrubou "utěrku" made in Czech Republic pro jemnou exfoliaci. Paradoxně pravidelné ošmudlání obličeje hrubou utěrkou/ručníkem  funguje lépe než celý slavný Clarisonic. 
Pokud odličuji výraznější líčení vyhledávám odličovače na olejové bázi, leta jem používala Shu Uemuru, ale teď aktuálně mám REN Rosa Centifolia No. 1 Purity Cleansing Balm, odličovací balzám mající konzistenci tužší olejové masti, která se mezi dlaněmi promění v olej jež vmasírujete do pleti a setřete "utěrkou". Pleť odlíčí skvěle, ale bohužel navzdory olejové konzistenci a přetrvávajícímu mastnému residuu při dlouhodobém používání vysušuje. I proto preferuji podobnou konzistenci od  Eve Lom, nebo Emmy Hardie. Nemluvě o tom, že balení v tubě není vzhledem k pevnější konzistenci nešťastnější řešení, dostat v zimních měsících balzám ven je herkulovský úkol. 
Jako zástupce gelových konzistencí v období kdy mám mastnější pleť, tj. vy víte které dny měsíci či v letních vedrech  jsem používala Deramlogica Ultracalming Cleanser, nicméně si nemyslím že je vhodný pro citlivou pleť, přijde mi docela dráždivý a kontinuálně ho používat nemohu, protože normálně mám po něm jakoby předrážděnou pleť. Ale plus je, že nevysušuje, a je na pleti příjemně chladivý.
Vlevo je lehký krémový PAI, uprostřed gelová Dermalogica a vpravo olejovitý REN
 Rozetřené, opět krémový PAI, uprostřed gelová Dermalogica a vpravo olejovitý REN
Pleťovou vodu a toner nerozlišuji, prostě je to něco od čeho očekávám příjemný pocit, možná trochu hydratace a v zimě "přípravu terénu" pro použití oleje. Pár roků jsem používala růžovou vodu od Purity Vision, ale mám-li být upřímná, tak kromě toho že krásně voněla a byla příjemná nic světoborného nedělala. To Pai Rice plant & Rosemary BioAffinity Tonic tak trochu změnil můj pohled na vody/tonery, jako jeden z mála totiž dovede uklidnit pleť při předráždění, na mou duši na psí uši. .
Krém na oči používám jen občas, spíše v zimě, proto mám nejraději Augen ind Lippencreme od Alciny, tedy krém na oči a rty. Je hutný, skoro voskový a hlavně kolem očí nepálí, jako 90% očních krémů.
Krém je voskové konzistence, ubývá pomalu, vytvoří ochrannou vrstvu, není vhodný před líčením, protože po něm všechno sjede.
Pleťové krémy jsou kapitolou samy o sobě, přiznám se jsem nikdy nenašla takový, který by fungoval univerzálně, jeden mám na léto, druhý na denní použití, třetí jako kůru, nebo mrazy. Takže vezměme si mé favority popoředě Při vyšších teplotách obvykle sáhnu po lehkém Aromatherapy Associates Orange Flower Mattifying Moisturiser, při vyšších teplotách neucpává póry a mírně matuje.
Nejvíce univerzální kousek je bezesporu Pai Avocado & Jojoba Hydrating Day Cream, který  považuji za jedničku mezi "přírodními" krémy pro citlivou dehydratovanou pleť. Navzdory názvu hydratační je spíše vhodný pro sušší pleť, je poměrně mastný, ale velmi rychle se vsakuje, nedráždí. Jedinou nevýhodou je nemožnost dostat se k celému výrobku, pumpička starého balení totiž nedosahuje ke dnu. 
V mrazech je třeba větší kalibr, nedám dopustit na Eve Lom TLC creme, má hutnou konzistenci a la Nivea. Rozhodně se nehodí pro mastnou pleť a každodenní použití. Velmi špatně se vsakuje, proto jej v zimě používám ho jednou za dva, tři dny, podle potřeby, pokud mám pocit, že pleť potřebuje řádně promastit. Také nedráždí a neucpává póry jako Cicaplast, nebo již zmiňovaná Nivea
Vlevo je Aromatherapy Associates, uprostřed Pai, vlevo Eve Lom.
Pro lepší představu o konzistenci jsem je rozetřela, opět zleva nejlehčí Aromatherapy Associates, mírně hutný Pai a vlevo hutný Eve Lom
Teď se dostáváme ke specialitkám, geniálnímu séru od Aromatherapy Associates Mattifying skin serum na bázi aloe vera používám jako "dezinfekci" po čištění pleti, případně v letních měsících jako záskok za hydratační krém. Sérum je příjemné protože chladí a krásně voní.
Oproti tomu Eve Lom Eye Serum je výrobek co jsem se snažila poctivě používat protože bych ráda přešla k něčemu jinému. Koupila jsem ho ve výprodeji, byl docela levný, je příjemný, ale že bych viděla nějaký výsledek... Konzistenčně je to bezbarvý gel, rychle se vsákne a není po něm ani památky.
Mechanické peelingy jsem přestala používat, jediný co mi zůstal je  Sampar Equalising Foam Peel, který používám cca od roku 2011 a stále jsem ochotná za něj zaplatit nekřesťanské peníze v Sephoře. Tento 3 v 1 výrobek zastoupí enzymatický peeling, masku a čistič, ideální je především před nějakou větší akci, kdy ze zničené pleti udělá  v mžiku broskvičku
S maskami mám takový love/hate relationship používám je občas, na pravidelné používaní moje pleť není stavěná. REN F10 Smooth and Renew Mask je exfoliační maska určená pro citlivou pleť. je vyhlazovací a rozjasňovací, ale má poměrně výraznou parfemaci, u extrémně citlivé pleti může vyvolat podrážení. Jako varianta exfolice a je dobrá. 
Tradičnější typ masky představuje Ultracalming Relief Mask od Demalogicy, velmi příjemná chladivá maska, ALE při dlouhodbém používání mi způsobuje zarudnutí. Stejně ale z času na čas neodolám protože je prostě na pleti příjemně chladivá.
Vlevo je roztékající se olejová konzistence Samparu, která se po přidání vody změní v mléčně bílou emulzi, uprostřed je REN slupovací maska, v podstatě je to hurá "hmota" konzistencí připomínající pomerančový curd, vlevo je gelovo-krémová maska od Dermalogicy.
Jednou za uherský rok používám olej, tento Aromatherapy Associates Anti-Age Oil  je dobrý, neucpává póry, stačí ho maličko a neubývá. Protože byl notně po expiraci používala jsem ho nakonec i ve sprše na tělo, do koupele, na nohy...ještě mám část na dně, že bych vyleštila nábytek?  
Z hory vzorků kterou jsem se pokoušela prokousat, si zaslouží čestnou zmínku Omorovicza; krémy Elemental Emulsion a Instant Plumping Creme jsou vynikající, jen mi jejich cena přišla absurdní, takže zatím zůstávají spíše v hledáčku než nákupním seznamu. Thermal Clensing Balm byl moc příjemný, ale docela tuctový, rozhodně se bez něj obejdu. Další luxusní značka pleťové péče která zaujala je Sunday Riley, olej Juno a Good Genes nezatěžují a vypínají pokožku. Naopak nezaujaly značky Sjal, Zelenis a Rodial bee venom řada, stále vydýchávám ne-poměr kvality a ceny.
Suma sumárum, to je asi vše co jsem používala pravidelně na pleť v loňském roce. Spíš by mě zajímalo jak jste na tom byli vy? Narazili jste na něco bez čeho se nemůžete obejít?

Summary: Happy New Year 2014 everybody, way too late I know, but life happens and I wasn´t able to blog as much as I wished. Here are few of my skincare favourites of 2014, mainly by Pai, Aromatherapy Associates, Eve Lom and Dermalogica. If you want to read more, please use translator. 

15 komentářů:

  1. Mám sto chutí to jít všechno hned nakoupit:D Dost si mě nalákala na ten Pai. Určitě to prozkoumám blíž, z těch značek mám ozkoušen asi jen REN, který si ale nemůžu vynachválit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pai je skvělá značka, mám pocit, že na citlivou pleť je lepší/šetrnější než REN a ten je sám o sobě dost dobrý. U toho Pai se vyplatí odebírat jejich newsettler, mívají totiž několikrát ročně docela slušné akce na nákup více kusů a dá se tak ušetřit až 50%, což při vysokých cenách není k zahození.

      Vymazat
  2. Super článek. Až na Eve a Dermalogicu (minerální oleje a parafín mi naopak vadí) používám stejné značky. Jen mě hrozně zaráží a nejsi první, že v zimě nejde balzám z tuby (ať už REN nebo jiný)... Já jsem za tu tubu tak vděčná, nemusím nikam sahat, shánět špachtli,... a z tuby jde prostě rozteklý balzámek. To máte asi v koupelně nebo pokoji oproti mě Sibiř, protože při našich 22-25°C je balzám venku ani nemrknu, vůbec na tubu netlačím, otevřu, něco vyleze, vezmu a odličuju. Pro mě je hrozná záhada, že to někomu neleze:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se vždy udělá jakoby špunt u vrchu a oblemcá vršek, i když pro mě jsou příjemnější klasická balení, protože mám tu špachtli vždy vedle a umím nabrat odpovídající množství. U té tuby se snažím dostat ani málo, ani moc a nikdy to nevyjde dle představ...

      A děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  3. Já si letos (teda loni) začala dost újíždět na olejích, začalo mě hrozně bavit si kdeco míchat, protože mě baví, že můžu reagovat na aktuální potřeby pleti a přitom nemám doma rozdělaných x krémů, masek... Ale krém mi chybí, na všem mi něco trochu vadí. Ale objevila jsem, že na biooo mají dost vzorečků a třeba právě martinu gebhart jsem chtěla dlouho zkusit, ale neměla reference, tak se to chystám vyzkoušet. A taky bych se chtěla víc vrhnout směrem k aromaterapii, protože čím víc se učím číst svoje tělo, tím líp vidím, jak ta pleť reaguje a prostě stejně dokud nějak nepohnu s tou příčinou, žádný krém mi nepomůže. Ale ta aromaterapie je opravdu užitečný bonus a třeba s růží mám u sebe fakt výborné zkušenosti, akorát jsem to začala trochu flákat, protože furt s něčím experimentuju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ty jsi taková alchymistka, neplánuješ vytvřit vlastní značku: Myslím, že by ti to šlo.

      Mimochodem ono nejde ani tak o to že bych měla doma hodně rozdělaných kousků, ale já mám doma nadměrné množství (a to není eufemismus) neotevřených výrobků a stejně mám pokaždé když od tebe dostanu vzorek, nebo mi něco doporučíš koupit novou věc. To je skoro nemoc.

      Dej pak vědět jak si na tom s experimenty, ty moje pokusy také vycházejí z pokusů spotřebovat dvě krabice od bot plné vzorků...

      Vymazat
    2. No já chvíli přemýšlela, že bych začala něco tvořit ve větším, protože mě naprosto nadchly oleje a to nic není, to jen mícháš dohromady, že jo, jenže ty směsi, co si můžeš koupit, jsou furt na jedno brdo - jojoba, levandule, neroli, granátový jablko, argan... A přitom toho je tolik a když ještě přidáš éteráky a maceráty... Ty jo, nekonečný možnosti..Už jsem měla i pár receptur.Ale pak jsem začala rozjíždět tu práci a potřebovala se orientovat na něco jinýho, tak si to míchám jen tak doma a to se mi líbí, že mě nic neomezuje a můžu to dělat od oka...

      Vymazat
  4. To by bylo abys mě zase na něco nenalákala :-) Zaujaly mě krémy Pai a Eve Lom. Z tvého výběru znám a používám jen ten enzymatický peeling Sampar (však taky ty a Dashulka můžete za to, že ho mám), už tam mám jen na dně, hrozně jsem si ho šetřila a teď jsem koupila něco, co mi ho snad nahradí, tedy doufám v to - Isvara AHA Exfoliating Cleanser.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti to dej pak vědět jak si na tom s tou Isvarou, levnější alternativa by přišla vhod...

      Pai ze srdce doporučuji, především pokud někdo používá "čistou" kosmetiku a je připravený na to, že výrobky budou mít specifické konzistence a parfemace. Eve Lom je spíše uživatelsky nenáročná a také se vyplatí číhat na ni v sezóních slevách na space nk, koupili totiž značku od Eve Lom a jako jediní mají jednou za půl roku slevy co stojí za to (tl. kolem 50% i více), ačkoliv letos v padesátkách se Eve vyprodala asi za den.

      Vymazat
    2. Hlásím, že Isvara má do enzymatického peelingu hodně daleko, je to samé zrníčko. Ale jako funguje to, jen jsem teda dvacátý mechanický peeling úplně nepotřebovala...
      Díky za informaci, budu spacenk sledovat!

      Vymazat
    3. Škoda, vlastně spíš díky, alespoň memám pocit, že bych měla vyvětrat kreditku...

      Vymazat
  5. Krásná sbírka :) Hodně jsi mě nalákala na to tonikum od Pai, tuhle značku miluju, vyzkoušela jsem a pravidelně používám asi 70% jejich sortimentu, ale na ty tonery zatím jen koukám, ta cena je hodně vysoká...Já mám strašně ráda toner s kyselinou hyaluronovou od Balance me. Co se týče čističů tak tím nej je pro mě balzámový od Oskia a teďka mám od Aromatherapy Associates a je taky moc fajn...Masku od Renu mám taktéž moc ráda a co se krémů týče,tak Pai taky vede, akorát teda střídám tenhle avokádový s tím šípkovým- jo a jsem STRAŠNĚ ráda, že změnili balení, těžce mě vadilo, že jsem z nich musela ten krém dolovat...Jedna ze značek, které mě "dostala" je Aurelia probiotics skincare..Vyzkoušela jsem jejich čistič,noční a denní krém, sérum a olej a mám pocit, že budu na to sérum s olejem musít začít šetřit, protože jsou hodně drahé, ale skvělé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!

      Pai tonika jsou jedna z mála co opravdu fungují, nevoní mi, ale fungují a hlavně nevysušují. Ten balzám od OSKIA zní skvěle, Aurelia ještě lépe. S tím balením naprosto souhlasím, vždycky si vzpomenu na scénu z původní Sabriny (Bogart/Hepburn), kde se otec pokouší dostat k olivě uvízlé na dně sklenice, nakonec to Bogart vyřeší tím, že jí prostě rozbije vršek. Někdy mám chuť jej napodobit!

      Vymazat
  6. Teprve dneska jsem se pořádně začetla. Já jsem momentálně ve fázi urputného hledání. Po x letech, kdy jsem měla pleť jak dětskou prdýlku a mohla na ni dát kde co, se mi rozjel atopický ekzém, co už může být lepšího, že? :) A tak testuju, co by mi nejvíc pomohlo, zatím bezúspěšně. Momentálně mám objednanou sadu od pana Hádka a doufám, že třeba tohle bude to pravé ořechové. Nicméně na Pai si mě opravdu nalákala a rozhodně bude další v řadě! Máš nějaký oblíbený e-shop, kde ho nakupuješ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě později odpovídám, doufám, že Hádek sedl, mají dobré kusy, ale pro mě spíš na tělo a specialtiky, na každodenní používání mi H. nesedl, resp. nenašla jsem oblíbenou texturu čističe, ani krému.
      Když já jdu po ceně, takže Pai nakupuji přímo z jejich eshopu, obvykle hlídám FB kvůli akcím které občas mívají /1+1, 2+1 zdarma apod./, myslím že občas bývá akce čistič zdarma k nákupu na lovelula.

      Vymazat