obecně o BB krémech a recenze na BRTC Jasmine Water BB Cream

Každý máme nějakou kosmetickou úchylku, ta moje je pleťová a dekorativní kosmetika z Asie. Korea a Japonsko mají ty nejzajmavější vychytávky. Co mám ješt radši je, když se pozitiva pečující pleťové a zkrášlující dekorativní spojí a vznikne něco úžasného, jako třeba BB krémy.
A i když už to spousta z vás asi zná, tak si neodpustím vysvětlující vsuvku, copak že to je. BB krémy, BB jako Beauty Balms, nebo taky Blemish Balms jsou věc, která je pravděpodobně nejpopulárnější v Asii, ale vzhledem k tomu, že je to věc podobná makeupu, tedy zlepšuje pleť na pohled se jejich popularita rychle šíří. Většina značek začala vyrábět svoje "variace" na BB krémy. Takže jsou v nabídce asijských značek typu Missha, Skinfood, nebo Holika, ale i značek s extravagantním konceptem jako Illamasqua, nebo kosmetických gigantů typu Estee Lauder, nebo Loreal. Právě pod L´Oreal patřící drogérkový Garnier vydal svou vezi BB krému dostupnou v českých drogérkách. Ačkoliv se podle reakcí BB závislaček příliš nevydařil a spíše se veze na vlně popularity, než že by se složením podobal asijské produkci.
Původně byly BB creams vyvinuty pro pacienty po kosmetických operacích v Evropě /Německo, nebo Švýcarsko, asi si můžeme vybrat/, takže ve složení obsahují /nebo by měly/ mnoho pečujících složek. Jsou hybridní produkt - kombinace pleťového balzámu a mírně až středně krycího make-upu. V podstatě by jejich dlouhodobé používání nemělo pleť tak zatěžovat jako makeup, ale spíše ji vylepšovat, protože mají být plné úžasných látek, navíc často obsahují vysoké SPF.

Pro mě osobně jsou jejich zázračné efekty tak trochu slibotechnou, ale souhlasím s tím, že při jejich používání je pleť vyživená a subjektivně mám při použití pocit, že jakoby víc dýchá, než u plně krycího makeupu na silikonové bázi. Jak už jsem psala, jsou maximálně středně krycí a konzistencí spíše připomínají tónovací krém. Sjednotí pleť, zakryjí základní nedostatky, moje pleť vypadá přirozeněji než s makeupem a právě mnou recenzovaný BRTC Jasmine Water mi zklidnil jinak reaktivní pleť. Na jinou, krémově přilnavou konzistenci jsem si musela trochu zvyknout, ale v posledních měsících jsem z 80% sáhla po BRTC než makeupu. Bohužel je ti s BB krémy jedna potíž, zatím tu nejsou asijské obchody s kosmetikou, je problém vybrat vhodný odstín. Vyrábí se totiž často v omezení škále a na internetové swatche je problém se spolehnout. Navíc, pokud jste velmi světlé, tak vás může překvapit to, že mívají zlatý, nebo šedý podtón /asijské ženy touží po co nejbělejší pleti/ a některé výrazně oxidují. Další zrádná věc je, že ty značkové BB krémy, například skin79, se bohužel hodně padělají, takže zkuste pogooglit před nákupem na co si dát na balení pozor.
Mám li to shrnout pozitiva BB krémů obecně jsou:
  • přirozený efekt, myslím, že člověk musí být opravdu "zdatný" a hodně vrstvit aby vytvořil masku
  • velmi příjemný pocit na pleti
  • pečují o pleť, často mají proti vráskové, nebo zklidňující ingredience
  • mají vysoké SPF
A jaká že jsou negativa:
  • obtížně se hledá správný odstín, mívají šedý, nebo zlatý podtón a oxidují 
  • rychleji mizí /12 hodinový BB krém je reklamní blbost, počítejte maximálně tak se 6 až 9 hodinovým efektem/
  • mohou se jakoby nalepit do vrásek a pórů 
RECENZE:
A teď od teorie k praxi vyzkoušela jsem několik BB krémů a vzhledem k odstínu pleti zatím u mě vede BRTC Jasmine Water BB Cream. Má být pro suchou a citlivou pleť a trojí účinek /proti vráskový, bělící a hydratační/ a ačkoliv neposoudím jeho účinky, bude vzhledem k ingrediencím vhodný pro pleť se sklonem k zarudnutí a akné.
Proč ho mám tak ráda je, že mám při nošení velmi příjemný pocit. Asi je to divné, ale občas mám u makeupu pocit masky, u BRTC JW je to jako bych měla obličej namazaný krémem. Navíc pleť lépe vypadá, je sjednocená, rovnoměrně hydratovaná a vypadá přirozeně.  Je dostatečně světlý, pro informaci MAC NC 15 je na mě tmavý, více informací ZDE, barevně neutrálně béžový s má mírně narůžovělým podtónem.
BRTC je mírně až středně krycí, takže pro ty co trpí akné, nebo výraznou diskolorací to bude asi chtít použít korektor, a vydrží v perfektním stavu, tak 6-8 hodin.  Další plus je SPF 30 a to, že v průběhu nošení výrazně neoxiduje. Konzistence je krémová a mírně se táhne, ale pro aplikaci, nejlépe prsty, krásně přilne k pleti a ingredience které obsahuje nedráždí citlivou pleť.
Jediné co snad může někomu vadit je parfemace. Pro mě velmi decentně a příjemně voní (po jasmínové vodě/, což je neobvyklé, protože BB krémy mívají neutrální parfemaci. Nicméně pokud obvykle používáte klasické makeupy, tak ho ani neucítíte.
Reálné složení:
A další dopoučení pro Sněhurky kromě BRTC Jasmine Water shánějte
- Missha Perfect Cover BB Cream no.13 Milky Beige
- Etude House Precious Mineral BB Cream in #1 Sheer Silky Ski
a v případě, že budete hledat a nebudete moudří z označení  hledejte čísla a čím nižší, tím lepší a buďte připravení na to, že se napoprvé netrefíte. Vzhledem ke střední pigmentaci, se i ty příliš tmavé obvykle dají rozetřít do ztracena.
Reni, tak co, jsou ještě nějaké dotazy?

Summary: This post is about my current makeup discovery BB creams which are very popular on Asian markets. I tried few BB creams and I wasn´t very impressed, since I have very pale skin tone and majority of BB creams I tried has too dark, too gray undertone or oxidize badly. Finally I found one which is THE RIGHT for my pale skin tone BRTC Jasmine Water BB cream and I can say that in everyday fall/winter routine I prefer them to makeups. BRTC is tinted cream meant for dry and sensitive skin, I am not so sure about marketing triple action /anti aging, whitening and moisturizing efect/, but on me it is truly natural looking finish with hydrating "feeling". Consistency is slightly sticky, but it spreads easily and it has ligh to medium, but buildable coverage. I am aware that for some people there could be problem with jasmine scent and longevity, which is approx. 6 to 8 hours.

9 komentářů:

  1. Day, super recenze a navod :) Mam otazku - takze myslis,ze by pro me BB cream byl vhodny i kdyz mam velmi suchou plet bez akne?

    OdpovědětVymazat
  2. Luci děkuji za pochvalu. V podstatě ano, když je to ten krém, jen si vyber vhodný typ, dobré je, že řada firem má třeba 5 gr zkoušecí balení /jukni na ebay a zkus projet YT, tam je toho někdy víc než přes google pictures/. A mám pocit, že v UK by se mohl vyskytovat nějaký asijský shop?

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že jsme si včera vybraly stejné téma :-) Jako lákáš mě, ale nevím jak bych zvládla tu parfemaci - já mám voňavé věci radši než neparfémované, ale dost často mi ta vůně nesedne a to je potom problém... A taky mě děsí narůžovělý podtón, ten opravdu nepotřebuju, mám svého dost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem koukala :), jen jsem zatím nestihla přečíst komplet vše, ale večer se chystám, neboj. S podtónem je to vidět na fotkách, velmi decentní, je to spíš protipól těch šedých podtónů :), A podívej se na mě a na sebe, já jsem přeci jen bílejší, doma tomu říkají stěna, nebo zdravá lesní zeleň.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky :-) A Pétě taky :-) Asi budu muset přece jen nějaký zkusit, minimálně ten garnier.

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky když o BB krémech někde čtu, tak mě napadá jen jedna jediná věc - jaký je rozdíl mezi tímhle a vlastnoručně udělanou směskou krém + make-up? Z popisu mi pokaždé přijde, že žádný. Resp. že namíchat si takovou emulzi přímo při líčení je dokonce snazší a lepší, protože člověk použije svůj oblíbený krém a svůj vyzkoušený make-up a nemusí tedy řešit žádné odstíny, naopak může naprosto neomezeně experimentovat.

    Prostě mi to přijde jen jako marketingový tah pro hysterické Asiatky (asijské kosmetice jsem se věnovala jednu dobu velmi nadšeně, a jediný poznatek byl, že ony jsou opravdu až přehnaně nadšené ze všeho :D).

    Takže jestli tam nějaký rozdíl (který odůvodňuje existenci tohohle výrobku) vidíš, tak se s ním (používat je sice stejně nebudu, stejně jako nepoužívám tńovací krémy apod.), ale alespoň bude konečně ukojena má zvědavost :))))

    OdpovědětVymazat
  7. Rena není zač.

    Černá Moora: Jsem ráda že si se zeptala v podstatě čistě teoreticky to zní jako ideál, ale v praxi to třeba u mě nefunfuje. Předně proto, že nemám HG makeup a najít vhodný odstín u evropských značek je někdy oříšek. Pokud si namíchám krém, dejme tomu věci z Illamasqui, tak sice dostanu pěknou a příjemnou emulzi, ale ubere to makeupu na výdrži /a dostat pravou konzistenci a barevný poměr taky bude chvíli trvat/. Třeba u Chanelu Vitalumiere Aqua se to asi ani nepovede, protože obsahuje alkohol a záhy pudrovatí, takže přidání emulze, nebo krému ani technicky nelze provést /zkoušela jsem v létě, výsledkem byly mapy/.

    A teď k tomu hlavnímu u BRTC - obsahje látky které uklidní moji reaktivní pleť a zároveň dostatečně kryje. Ale to hlavní je jeho konzistence, která je jakoby hutná a zároveň lepivě klouzavá, příčemž to není ta silikonová klouzavost jako třeba MUFE. Taky cena tohoto BB krému, 60 ml za 450 Kč je pro mě daleko příjemnější než Chanel, nebo ideál Rouge Bunny Rouge.

    K asijské produkci - vyhovují mi Shiseido krémy, Naruko pleťové vody a Shuu Uemnura odličovací oleje a obdobné ekvivalenty jsem v evropské produkci zatím nenašla, nebo našla, ale cenově je to vyšší rank a nejsem taková minimalistka abych si vystačila se třemi produkty. Je to tak jak mi kdysi řekla Liduška že je to mojí pleťí - jemnou, reaktivní a hlavně křehkou, takže vícekroková asijská péče mi prostě sedne nejvíc. Byť teď zkouším z ekonomických důvodů nahradit ji částečně bio produkty.

    A asijské věci většinou kupuji podle reakcí Evropanek, respektive několika blogerek o kterých vím že mají pleť jako já, nebo si s nimi píšu. Prostě taky proto, že mojí české povaze přehnané nadšení podezřelé. Upřímě poslední dobou mi přijde, že přehnané nadšení se šíří i českou blogosférou.

    OdpovědětVymazat
  8. To zní jako větší věda, než to vypadalo :))

    A jak to tedy je, kryje nebo nekryje? Já myslela, že nekryje, jen tónuje a sjednocuje?

    Jinak Shiseido a Uemura ... no to není úplně to, co jsem myslela pod asijskou kosmetikou, tohle je relativně normální kosmetika dostupná v parfumerkách a její původ ani nějak neřeším - osobně jsem do bažiny šílenství po asijské kosmetice zapadla o dost hloubš :DD protože jsem zkoušela vyloženě věci, které se v Evropě sehnat ani nedají a recenze na ně i právě proto píšou spíše jen ty Asiatky ... možná o tom někdy udělám článek, ne vše byl propadák a pár fajn věcí se našlo.

    OdpovědětVymazat
  9. JJ. jsem jak středověký alchymista.

    No na mě kryje, ale pokud bude třeba mít človět obličej plný akné tak to rozhodně nekryje. Příklad: měla jsem po kosmetice a pleť na některých místech zarudlou, BRTC to schoval, ale je fakt, že já nemám velké problémy s pletí. BB krém Freshel rozhodně kryl míň.

    Shiseido myslím obecně značky co v Asii patří pod Shiseido /nakupuju na adambeauty a tam je to rozdělené podle sekcí shiseido /anessa, aqualabel/, kanebo /suisai, blanchir/, a značky co neumím ani přepsat.Tu Shuu Uemuru jsem uvedla kvůli oleji, který je myslím původně asijský recept.

    OdpovědětVymazat