Primavera Svěží Deodorant Zázvor Limeta vs deodoranty Alverde

S blížícím se létem jsem obvykle zběsile pátrala po dostatečně účinném deodorantu. Mám je raději než antiperspiranty, prostě mi přijde logičtější že se budu potit a nebude to cítit, než že se pocení zastaví /v 35 stupních, to ani jinak nejde/. Takový, který by fungoval celý den, nebarvil barevná a černá trička, v mém případě taky neobsahoval hliník, nebo minerální soli, protože mi po nich obvykle vyskáče vyrážka. Pokud třeba neřešíte to poslední, tak v drogériích takové kousky seženete, gelové Lady Speed Stick, Lady Secret, fungují docela slušně, sice se jejich vůně dost často po pár hodinách podivně chemicky rozloží, ale v kombinaci s parfémem si toho člověk málokdy všimne. Ale jelikož mi obvykle na oholeném podpaží dělají neplechu, lovím v drogérii v sekci bio, nebo v bioobchodech, tam už je nabídka dost omezená a hlavně ty co jsem zkoušela mají kratší dobu účinnosti /viz dole, kde píšu o Alverde/. Najít deodorant jež by zůstával stále stejný, respektive ho po pár hodinách nepřebíjel pot byl docela problém. Ale letos jsem klidná, našla jsem deodorant, který pro mě funguje perfektně, Primavera Svěží Deodorant Zázvor Limeta.
Popis tvrdí, že: "Svěží přírodní deodorant s vůní Limety a Zázvoru je vyroben zcela bez použití minerálních solí, neobsahuje ani stopy hliníku. Díky unikátnímu složení, které ničí bakterie způsobující zápach, účinkuje 24 hodin."  a kupodivu je pravdivý. Netuším jak je to s 24 hodinami, ale po jeho použití opravdu po celý den necítím pot. Vůně  je na kůži jemná, cítit je víc limetka a svěžest aloe, než štiplavý zázvor. Každopádně když přičichnu ke kuličce cítím alkoholovou čpavost, pak na kůži už jen mírně nakyslou vůni, která je spíš neutrální, která se s parfémem vzájemně nepřebíjí. 
Konzistence je gelová, po zaschnutí nelepí. Prostě jakmile ho nanesete, tak funguje. Je průhledný a nebarví.  Pro ty co vyhledávají certifikace, tak Primavera má NATRUE certifikace: 100% přírodní složení, z toho 95 % Bio složek. Pozor obsahuje Zinek a alkohol, jinak ve složení dominují esenciální oleje.  
Složení:  Water (Aqua), Alcohol* org, Zinc Gluconate, Sodium Lactate, Glycerin, Triethyl Citrate, Lactic Acid, Citrus Madurensis Fruit Juice, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Water* org, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Water* org, Aloe Barbadensis Leaf Juice* org, Lavandula Angustifolia Lavender) Oil* org, Fragrance (Parfum)**, Citrus Aurantifolia (Lime) Oil, Zingiber Officinale Root Oil* org, Caprylyl/Capryl Wheat Bran/Straw Glycosides, Fusel Wheat Bran/Straw Glycosides, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Polyglyceryl-5 Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Phenethyl Alcohol, Glyceryl Caprylate, Citral**, Geraniol**, Benzyl Benzoate**, Limonene**, Linalool**
*org / bio = certified organic cultivation / kontrolliert biologischer Anbau
** from 100% essential oils
Jedinou nevýhodu vidím v balení, respektive to co mám já teče. Kulička je příliš volně a při použití vyteče  příliš velké množství gelu ven, až je celý uzávěr je upatlaný. Jde to řešit tím, že lahvičku postavím vždy vertikálně a z času načas přebytek kolem uzávěru utřu /se tím namažu, nebudu plýtvat, že/. Jak sami můžete vidět na fotce, gel je všude.   
Cena: kolem 250 Kč je sice vyšší než kuličky z drogérie, ale v porovnání s ostatními bio deodoranty normální, po mě více než přijatelná, protože opravdu funguje. Seženete na stránkách Primavery /patří pod greenway/, já mám svůj z cestaprirody.cz. Primavera Svěží Deodorant Zázvor Limeta je jediný, který Primavera nabízí, takže se nemůžete při nákupu splést. Patří pod řadu výrobků se zeleným proužkem Energising, takže pokud si jeho vůni zamilujete, můžete ji doplnit o krém na ruce, tělové mléko, sprchový gel a koupelový olej.  
Zkusila jsem i další deodoranty, krystal /štípe jako blázen/ a vzhledem k tomu, že máme DM za rohem, taky Alverde deoodoranty a to konkrétně deospray Šalvěj limeta a kuličku Dry Sensitive. Oba mají příjemnou cenu, ale bohužel jejich výkon není 100%.
Alverde Deospray Šalvěj Limetka má dobře udělané balení, které lze po dopotřebování použít znova, zrovna mi jedno takové slouží jako rozprašovač na kytky. Vůně šalvěj - limeta je mírně nahořklá, trochu bylinková, ale voní jemně a netluče se s parfémem. Spray je komfortnější, než kulička, ale bohužel v zátěžových situacích na mě téměř nic nevydrží. Měla jsem ho loni na státnicích a po 6 hodinách to bylo dost špatné, ještě že jsem s sebou měla travalo s parfémem, jinak bych byla cítit jako zpocená myš.  Nespotřebované balení vozí táta v autě jako osvěžovač vzduchu.
To kulička Alverde Deobazám Dry Sensitive vydrží déle než deospray, po aplikaci mám chvíli pocit chladu, ale jinak je velmi příjemná. Ve složení je dle popisky aloe, rýže, bambusová vlákna, zinek a křemík, celé dohromady má navozovat suchý pocit, tož ano, ale po sobě taky zanechává bílé fleky na oblečení. Funguje podstatně déle než Alverde spray, požívám ji jen když jsem oblečená do bílého. Vůně je svěží, mírně nakyslá.  A neobsahuje alkohol.
Summary: I searched for effective deodorant without traces of aluminum and mineral salts that last all day and don´t irritate my sensitive skin very long time. There is a problem with majority of organic deodorant, they have amazing ingredient list, however they don´t perform on me as well as chemical stuff from drugstore. I´m so glad I finally after trying almost every single organic deodorant on Czech market I found one that really works more than 12 hours, don´t irritate my skin and don´t leave white traces on clothes. Primavera Energizing Ginger Lime roll-on deodorant is all-natural, and fights bacteria with combination of aloe vera and essencial oils, package claims that it provides 24-hour freshness, on me it last all day and that´s all I care about. 

27 komentářů:

  1. Day, kolem toho Primavera deo už online "chodím" velice dlouho... A ne a ne se odhodlat. Možná, až mi předstanou vyrábět oblíbený čistící deo co mám teď, tak to obrečím a pak si pořídím na zkoušku tenhle :-D
    Díky za recenzi, píšu si vonítko na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně super, u mě se Primavera postupně propracovala na číslo jedna, ze začátku jsem měla vzhledem se zkušeností s Alverde, nebo Cattierem takový mírně přezíravý postoj, ale ten mě přešel. Její klidnící řada na mě taky skvěle funguje.
      Samozřejmě že už si taky sepisuji seznam, minimálně mléko s olejovvými kuličkami a neroli fluid, které si recenzovala budou v příštím nákupu.

      A který deo používáš?

      Vymazat
    2. No mě Primavera přesvědčila natolik, že teď používám ty olejové kapsle/kuličky namísto nočního krému... přes den jsem si pořídila zklidňující oční gel a na ksichtík ten krém, co jsem recenzovala. A ještě k tomu Neroli tonikum. Pak to celé sepíšu :-)
      A používám deo od L'Occitane z té jejich řady Esenciální oleje. Už mám asi třetí v pořadí :-)

      Vymazat
    3. Ano, je vynikající, jen teď mám dilema jestli doobjednat Primaveru, nebo jít do Pai :). A i tak toho mám doma tolik, že kdybych si rok nic nekupovala, ani to nepoznám. A díky za tip, podívám se po něm.

      Vymazat
    4. Pockej na vzorecek Pai a pak si ho muzes rovnou objednat :D nebo minimalne budes mit srovnani. Co se tyce antiperspirantu / deodorantu jsem chemik, nemam poceni v podpazi rada ani trochu.

      Vymazat
    5. No jo, ale kdo to má vydržet, já jsem skoro přilepená na beautybay a googuji recenze ostošest.
      Fakt bych moc ráda chemii, ale nesměla bych se holit, po oholení reaguji téměř na vše chemické vyrážkou. A mamka má ten lady speed stick a je s ním velice spokojená.

      Vymazat
  2. Day, teď jsi mě rozhodila. Někde jsem se totiž dočetla o výborných a ozkoušených účincících deo kuliček od Urtekramu, tak se taky už několik týdnů odhodlávám dojít do Biooo právě pro ten. No a ty dnes přijdeš s Primaverou... tak jak a co si mám vlastně vybrat? :-D Blogy mě jednou zabijou. Před pár dny dilema ohledně olejů do vlasů (Mína vs. Dashulka), teďka deodoranty, co přijde příště? ;-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy nemám zkušenosti s kuličkou, ale Urtekram je pro mě za poslední dobu nejmilejší překvapení, poměr cena/kvalita je fakt nadstandartní. Mám od nich šampon, tělové mléko heřmánek a tělové mléko pro děti a mám chuť skoupit veškerou produkci :-) Primaveru vyzkoušenou nemám a fakt bych chtěla, aby s ní už Bebe a Day přestaly, mám tu všeho mraky a fakt už nic dalšího nepotřebuju :-)

      Vymazat
    2. Verunko, Urtekram jsem nezkoušela, měla jsem od nich kdysi šampon a mýdlo a byly za tu cenu vážně překvapivě dobré. Myslím, že u nich je super, že je více variant, u Primavery je jen jedna. A vyber si podle kritérií, které máš :). Představ si, že nebýt blogů, tak nebudeš o Primaveře ani vědět, stejně jako o Pai a spol. Já bych se zase nechodila k vám kochat na parfemové články. Jaké vlasy máš? Já mám jemné a vyhovuje mi víc modrý, klasický Moroccan Oil. Příště bude pleťovka, ale psst.

      Reni přesně jak píšeš. Primavera je překvapivě velice dobrá, používala jsem dřív Weledu a Primavera mi přijde na mou pleť v tomto počasí lepší. A pořád lepší Primavera, než Le Metier, ne?

      Vymazat
    3. Nechci nic, protože jinak potřebuju větší koupelnu a to už jsme v trochu jiných výdajích i než na LMdB :-)

      Vymazat
    4. To já kdybych si koupila vše co mě u LMDB zaujalo, tak by to vydalo na takovou skromnou koupelnu.

      Vymazat
    5. No právě že se víceméně ztotožňuji s tím, co píšeš. Na vyrážky sice netrpím, ale ty drogerijní Speedsticky mi nikdy extra neúčinkovaly, tak koukám jinde. A pokud možno bez solí a hliníku (i když třebas Excipial Deoforte je můj dlouholetý kamarád, to přiznám rovnou). A když srovnám tvoji recenzi a ta doporučení na Urtekram, vychází mi to hodně podobně, takže doopravdy nevím. Parfemaci neznám ani jednu, ale asi je mi to jedno. Taková doplňující otázka: jak dlouho ti to balení vydrží? (Nebo máš asi první, viď, to asi neposoudíš...?)

      Nebýt blogů, tak o ničem sice nevím, ale asi bych pátrala naslepo, takže bych na tom v konečném důsledku (na všech těch důležitých serepetičkách, co ženy k životu nezbytně potřebují :D) nechala mnohem větší ranec. Takhle si jen vybírám z nejvhodnějších variant ;-)

      A vlasy mám tak akorát, ani drn, ani extra jemné. Z iracionálních důvodů je mi sympatičtější Macadamia, tak asi prubnu tu.

      Na pleťovku se těším! ;-)

      Vymazat
    6. Taková malá pomsta za ten chystaný post o pleťovce, možná to ještě neznáš :-)

      http://visionarybeauty.blogspot.cz/2012/06/as-i-work-my-way-through-pai-range.html

      Vymazat
    7. Jsem to četla, trpíííím, blog mám na blogrolu, aby taky ne, když baba má téměř sbírku kompletní RBR, že.

      Vymazat
  3. Děkuji za tip na Primaveru, rozhodně vyzkouším u deodorantů mám stejná kritéria jako ty!
    Mohla bych ti za sebe doporučit sprej Happy Deo od kosmetiky Karel Hadek (karelhadek.eu) a nebo Tisserand levandulový - ten opravdu krásně voní, akorát mi přišlo, že jsem ho poměrně rychle vypotřebovala a ta cena....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za kometnář, jsem ráda, že v tom nejsem sama. Až se dokopu k objednávce u Hádka, tak ho pasi ze zvědavosti přihodím. Tisserand jsem měla v variantě levandule a voněl krásně, bohužel velice krátkou dobu. Hlavně jsem ho měla na dovolené a tam byla 38 vedra, tam byl úplně na houby, v Praze v zimě nebyl špatný. A naprosto s Tebou souhlasím ohledně jejich ceny.

      Vymazat
    2. Jo a ještě jsem si teď vzpomněla na Bodyshop - tam mají 3 varianty deodorantů, tuhé, za 150,- a nejsou špatné, mám růžový květinový a voní příjemně a poměrně dlouho na ty poměry, jaké jsou mezi přírodními deodoranty..

      Vymazat
    3. Budu se muset podívatm bodyshop trochu ignoruji, vzhledem k silné parfemaci jejich výrobků.

      Vymazat
  4. Skvele, diky za tip, dobry deodorant zhanam uz roky! takze ho mozno vyskusam...

    http://znackovakozmetika.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Poslušně hlásím, že Primavera zakoupena!
    Byla jsem si v Biooo očichat ty Urtekramy a ze tří parfemací, které měli (Eukalyptus, Limetka a Růže) mi nevoněl ani jeden, byly všechny takové zvláštní... zkrátka mě to nenadchlo. Takže o kus dál v Green Wave očichána Primavera a bylo to jasný! Vůně je moc příjemná, teď jsem zvědavá na účinky - mají přijít vedra, tak to prubnu. Jo a kuličku nemáš špatnou jenom ty, ta moje je taky volnější. Podle mě je to schválně - jak má výrobek hustší konzistenci, tak aby se to v pohodě nanášelo a ta kulička nezasychala a nelepila se. Ale šikovné to není; obrátíš lahvičku vzhůru nohama a vidíš, jak kapky gelu proudí dolu kolem kuličky ven :-/ Na cestování to asi nebude to pravé.

    Jo a pak jsem se v téže prodejně zamilovala do elektrického difuzéru. Ten co měli vystavený (skleněná baňka usazená v dřevěné misce) je prostě nádherný a ten efekt, co to dělá - uáááh, nádhera! Připadala jsem si, jak v lázních v Bešeňové na Slovensku a úplně jsem u toho "omládla", kompletně mě to povzbudilo a revitalizovalo. Byl v tom limetkový éterák a byl úžasný. Nádherná regenerace těla i mysli! Škoda, že to stojí asi pět a půl tisíce, jinak už bych vymýšlela, jak si ho pořídím... A na stránkách mají i další pěkné kousky.
    Promiň za OT, musela jsem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mi pak dej vědět jak si s ním spokojená. Nedej bože že si třeba nedovřený obal nakloníš, to by špatně dopadlo, ale nedám na ni dopustit, už jsem téměř u dna.

      O tom mi ani nemluv je úžasný, tedy nejen že na něj nemám, tedy na něj a náplň bych měla, ale pak bych si nemohla kupovat kosmetiku, tak zas až tak ho nechci. Mě lákají ty vůně od Primavery, hlavně jejich adventní kalendář, ten má samplové velikosti většiny olejů a to mě ládá. Také jejich domácí spraye, ty co se stříkají na polštář. Myslím, že si v tom padneme do noty a není to v žádném případě OT.

      Vymazat
    2. Tak to abychom se poohlédly v okolí, kdo nám tuhle hračičku zafinancuje, ne? Takových, co raz-dva rádi udělají něco pro naše dobro a lepší fyzickou a psychickou pohodu, jsou určitě davy... :D Ok, tak stačilo, konec naivitě.

      S deodorantem se určitě ještě ozvu.

      Vymazat
    3. Tak nějak pochybuji, že se najde, asi se budeme muset činit samy. Každopádně nemůžu se dočkat co ty na něj.

      Vymazat
  6. tu primaveru asi testnu, kritéria na deo máme podobná ... :)

    alverde ve skle mi sice funguje dobře, jenomže štípe jako blázen :/ a kuličku mám od nich taky, ne tedy tuhle, ale tu s výtažkem z perel, ale problém stejný - barví bíle (což je dost problém :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Testni, je opravdu zajímavá. I když teda moc nechápu proč se tolik bílých kuliček vyrábí, když dost lidí nenosí jen tu bílou...

      Vymazat
  7. Dříve jsem kupovala běžné deodoranty s hliníkem, pak jsem přešla na přírodní. Vyzkoušela jsem Alterru, Weledu a nebylo to ono. Teď používám Perspi Rock a jsem zatím spokojená. K dostání je v lékárnách nebo přes internet např. na http://www.stop-potu.cz

    OdpovědětVymazat