Oční stíny Inglot: Inglot matte 390, Inglot pearl 402 a Inglot pearl 423

Tak dobře, plním slib o co jste si řekli, to tu máte. Jak asi všichni víte, Inglot je polská značka dekorativní kosmetiky, která je sice na trhu již 27 let, České zastoupení funguje už několik let, ale dostat se k Inglotu byl oříšek. Prodával se jen na určitých místech, nebo na veletrzích typu beautyexpo, kde měla vždy úspěch /probojovat se ke stánku trvalo dlouho/, protože v porovnání s konkurencí zachovává slušný poměr kvalita/cena. 
Inglot začínal jako výrobce laků na nehty a postupně rozšiřovali sortiment. Mají ve své nabídce snad vše od očních stínů, přes makeupy, rtěnky, tvářenky po štětce, kosmetické kufříky a umělé řasy. Hvězdný produkt, pomocí kterého se Inglot dostal do centra zájmu blogerek je bezesporu tzv FREEDOM SYSTEM, tedy série prázdných paletek (pro dvě, tři, čtyři, pět, deset, dokonce i čtyřicet stínů) do kterých si můžete sami vybrat co chcete (v tom máme tu slobodu). V posledních pěti letech se po celém světě začali masivně otevírat obchody Inglot stores, jako máme od letoška  i u nás v OC Chodov v Praze.
Přiznám se, že posuzovat Inglot je pro mě krapánek ošemetné. Z jedné strany je mi ohromě sympatické jak se tato polská značka pokouší rozvíjet a stále přichází s něčím novým. Myslím, že se jim povedlo prolomit "stigma" východní kosmetiky a jsou příkladem, že s dobrým PR a jasně nastavenou koncepcí jde prorazit na trhu. Jejich freedom system je zajímavý i když nepoužívám jejich paletky, ale pouze refily, které s dávám do z palette.
Na druhou stranu mi trochu vadí přílišná stylizace prodejny do designu MACu (srovnejte si je přímo na Chodově), přeci jen mi přijde že to zaprvé nemají zapotřebí a zadruhé na něj co se týká kvality kompletního sortimentu zatím nemají. Vlastně mají oba odlišnou koncepci, zatímco Inglot má obří nabídku všeho, MAC má základní kolekci a desítky speciálních kolekcí, které jakmile zmizí, tak už je neseženete. Neřekla bych, že u Inglotů přímo kopírují, ale spíš se inspirují u dražších značek z parfumerie. Asi nebudu první komu hranaté paletky a systém jejich dělení připomene stíny Bobbi Brown a produkty na rty zase NARS. Vím, že většina lidí je z Inglotu nadšená a to já z některých výrobků taky, ale vše není zas až tak famózní, jak by se mohlo z internetu zdát. Zcela jistě se vyplatí zajít přímo do obchodu a prohlédnout jejich sortiment. Já se třeba už nedovedu nadchnout nad glitry, pigmenty, nebo holografickými lesky, ale spousta lidí určitě ano.
Domnívám se, že klíčovým faktorem při posuzování Inglotu je pro mnohé zákazníky jeho cena. Ta je totiž na hranici cen makeupu z drogerie. Třeba oční stíny Freedom system nijak nezatíží rozpočet, jsou za 150 Kč, ostatní věci do Freedom systému tak do 200, zbytek nabídky je dražší, od 200 do 450 Kč. Základní řada je relativně levná, trochu dražší jsou speciality z řady AMC, asi když je to ten advanced makeup component. Pokud jezdíte na nákupy do Polska, nebo nakupujete na Allegru, tak tam vychází ještě levněji. Přijde mi, že mají přátelské PR a šikovné vizážisty, kteří umí zákazníkům dobře vybrat. I když při první návštěvě mi vizážista na můj dotaz jaký stín by mi doporučil, lakonicky odvětil, že musím sama vědět co chci. To sice ano, ale ráda si nechám něco doporučit.
Ačkoliv tento úvod byl jen takový můstek k dnešnímu tématu a to mému nejoblíbenějšímu artiklu z jejich nabídky - očním stínům. Měla jsem jich víc, v dřívějším kulatém provedení, ale dala jsem je pryč, protože šlo vesměs o barvy které jsem si koupila v jakémsi opojení smyslů. Inglot trochu svádí k unáhleným nákupům divokých barev, takže když mi fenomenálně pigmentované neonově žluté, trávově zelené a červené oční stíny seděly v šuplíku dva roky, poslala jsem je dál. Pokud zrovna nejste vizážista, použijete je jen párkrát, spíš bych doporučila se držet tmavších a neutrálních odstínů. Navíc jsem měla hodně třpytkaté konzistence, které vypadají mnohem lépe v panu, než na očích. 
Vlastně musím přiznat trochu se v dělení Inlot stínů ztrácím, ale zatím jsem se viděla 6 variant očních stínů Inglot /pokud existují i další, klidně mě doplňte, uvítám to/:
  1. M = MATTE jsou vysoce pigmentované čistě matné stíny. Barevná škála barev a pigmentace jsou skvělé , ale z hlediska komfortu pří nanášení jsou dost pudrové. Pokud pro jejich aplikaci používáte jemný štětec, všimnete si, jak silně se práší. Inglot jsou třeba v porovnání s MACem méně lisované, což znamená že se lehčeji nabírají, ale také rychleji otírají.
  2. P = PEARL mají perleťové odlesky, které jsou mírně zastřené. Efekt je krásný, pigmentace úžasná a jak sami vidíte z fotek, je to můj nejoblíbenější finish.
  3. D.S. = DOUBLE SPARKLE - stín je v základu matný a obsahuje třpytky. Bohužel ty co jsem měla nedržely na oku. Třpytky a shimmer vypadá skvěle ve swatchi, ale na oku mizí a nejvíc opadávají. Nejdou pořádně rozmazat, při rozmazání ztrácí pigmentaci, pokud je na oko naťupkáte prsty na bázi, drží lépe.
  4. AMC = Advanced Makeup Components - jsou to stíny s většími třpytkami, dají se použít jako linky a zesilují bohatost barvy pod sebou. Na ruce vypadaly krásně, ba oku bohužel třpytky  opadávaly, lepší je použít mokro.  Jsou kombinací mezi DS a AS. Některá A jsou poměrně výrazné matné barvy
  5. AS = AMC SHINE jsou lesklé stíny s téměř metalickou texturou a třpytkami různých velikostí.Asi nejdramatičtější efekt.
  6. R = RAINBOW - duhová tria, která obsahují tři proužky barvy tón v tónu. Idea je, že s jedním stínem zvládnete celý makeup, v praxi to moc nefunguje. Dají se použít, vyjdou levně, ale v reálu spíš sáhnete po mono stínech. Jejich pigmentace je horší než z M.  
Co mi vadí je jejich číslování, absolutně nezapamatovatelné jaký stín máte, Zkuste si v obchodně vzpomenout, jestli máte matte 309, 329, 399, to u MACu řeknete chci Vex a je to. Takže pokud jdete nakupovat a nějaké stíny máte doma, rozhodně si napište čísla na papír.
Jak můžete sami vidět, aktuálně mám doma Inglot matte 390, Inglot pearl 402 a Inglot pearl 423, spíše neutrální stíny teplých barev, které se krásně doplňují.
Inglot matte 390 je tělový matný stín se slézovým podtónem.
Na mém odstínu pleti je to ten typ barvy, která mírně projasní a dodá upravený vzhled. Rozhodně má teplý podtón, jeho výhodou je, že neutralizuje namodralé žilky na víčkách, jinak je téměř neviditelný.
Trpí typickou vadou matných stínů, velmi se z něj práší, ale jakmile se s ním naučíte pracovat, stojí za to.
Inglot pearl 402 je béžová /nebo hodně světle hnědá/, která jde odlesky mírně do růžovo-zlata.
Je to velmi slušivá béžovo - hnědá, která vypadá na oku světlejší a více zlatavá. Má úžasnou konzistenci a skvělou výdrž. Pokud máte světlou pleť, určitě se po něm podívejte, je to jeden z mých nejoblíbenějších stínů.
Připadá mi, že jde o růžovější a krapet teplejší verzi MAC Satine Taupe /který má ale pevnější konzistenci a lépe drží/, na sluníčku obsahuje oranžovo - zlaté měňavě pidi třpytečky.
Inglot pearl 422 je teplá čokoládově hnědá, která je barevně mezi červeným a fialovým podtónem.
Vlastně mi připomíná sklenici červeného vína, jen má navíc maličké červené třpytečky
Pokud hledáte stín, který šel do červena, ale nebyl červený natolik aby dělal "očka jak albínský králík", rozhodně se po něm podívejte. N sluníčku vyniknou červené třpytečky.
A ještě jednou všechny tři po sebou nanesené štětcem. Jak sem můžete vidět pigmentace těchto tří kousků je vynikající.
Na očích tato kombinace vypadá zhruba takto (jen je ještě jeden Inglot pearl stín ale nejsem si jistá, jestli jestli to byl 395 či 397), hnědá tužka Inglot a řasenka Chanel. Oči líčila vizážistka přímo v Inglotu.
Verdikt:  Z mého pohledu stíny Inglot více než slušné, hlavně mi vyhovují z kategorií Matte a Pearl, protože kvalita v porovnání s cenou je příznivá. Dost se mi líbí, že stíny jsou zapečetěny v plastovém obalu (podívejte se třeba k Táně z Vanity Time) a mají vedené datum výroby. Vzhledem k tomu, že Inglot máme prakticky "za rohem", to u jednoho  mých byly tři týdny před nákupem. Neupadám z nich tranzu jen proto, že že mám doma ještě lepší věci co se týče konzistence, pigmentace a sofistikovanosti odlesků. Pokud bych ale měla hodnotit ve srovnání s drogérií, nebo parfumerií jsou stíny srovnatelné Arabesque, Art Deco, Catrice, Barry M, Sleek, Burjois, Clinique,  finish pearl třeba některým kouskům z MAC konzistencí Satin a Velux pearl, ale obykle mi MAC přijde jemněji mletý/ v některých případech i značkami typu Chanel, Estee, Guerlain, Bobbi Brown nebo YSL, ovšem ty si zase nekupujeme kvůli ceně, že ano. Myslím, že by bylo nespravedlivé Inglot srovnávat třeba se stíny značek Chantecaile, Rouge Bunny Rouge, nebo Le Metier de Baute, prostě jen proto, že je to zcela jiná kategorie. Co se týče kvality odlesků třeba RBR, těch ani Inglot, ale ani MAC nedosahují. Přijde mi trochu zavádějící tvrdit, je tu "nový" MAC s nižšími cenami, protože co se týče celkového sortimentu, tak konstantnější kvalitu z mého pohledu zachovávají značky Lauderova impéria - Bobbi Brown a MAC, hlavně co do makeupů, krémových produktů, stětců a tvářenek.
Kromě Inglot stínů mě zaujaly i tužky na oči, ale pokud jde o celkový dojem, tak v porovnání s věcmi které používám pravidelně mě některé Inglotí výrobky, s vyjímkou stínů, spíše zklamaly. Konkrétně makeup, tekutá tvářenka a rozjasňovač. Přišli mi buď těžké, hrubé, nedržící, nebo lepivé, a plně souhlasím s Táňou, že za cenu Inglotu seženete obdobné výrobky i levněji.
Takže za mě - Inglot stíny ano, zbytek bude záležet na tom, jaké máte konkrétní požadavky od jednotlivých prouktů.

Summary: Today I have few thoughts about Polish brand Inglot for my czech readers and swatches of three eye shadows I bought few months ago -mauve toned beige Inglot matte 390, rose gold Inglot pearl 402 and burgundy toned Inglot pearl 423 that are in my opinion fantastic. I definitely think that their pearl and matte eye shadows are great quality for price they cost, however if you are really into high end makeup you probably wouldn´t love whole Inglot range. 

16 komentářů:

  1. pěkně sepsáno, přesně takhle Inglot působí i na mě
    bez ohledu na to, že se snaží vypadat profi vizážisticky, tak tomu nadšenému výskání, co o něm všude teď čtu, prostě nevěřím ... aneb černý obaly a bezpatkovej font špičkovou kosmetiku (bohužel pro ně) sám o sobě neudělá ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, chvíli jsem je podezírala z Nabokovské rafinovanosti (jako že AMC je skrytý kód pro MAC), ale asi to tak nebude :). Řekla bych, že špičkoví nejsou, to jen u nás se většina tak tváří /ale tak to bylo i s Zjajou, Elfem, Essence a spol./. Jsou v určitém typu sortimentu a ve své cenové katgorii dobří. Freedom system je dobrý nápad, bytelný s možností variability a dost možná při sbírání makeupu praktičtější než 15 paletky od MACu. Ale třeba řada AMC mě nenadchla natolik, abych akceptovala vyšší ceny. Možná si někdo bude myslet že jsem snob, nebo jsem jejich výrobky používala špatně, ale já jsem přesvědčená o tom, že je to trochu převlečená drogérka. Přitom na drogérce není nic špatného, naopak, jen se to nebát přiznat.

      Vymazat
    2. jj, na drogerce není nic špatnýho, jen je tak nějak srandovní dělat z drogerky profi, což mi přijde, že se bohužel u Inglotu trošičku děje :D ale asi je to i tím, že je to tady novinka, mají pěknej ten obchod, levný věci, velkej výběr ... prostě přání je otcem myšlenky a jsou z toho pak menší růžový brýle :)

      já bych třeba neměla vůbec nic proti tomu, kdyby se tímhle směrem vydalo víc doteď drogerkovek (jakože vlastní obchod, širší výběr, nabídka líčení), jen by si to pak nemělo hrát na MAC :D

      Vymazat
    3. Souhlasím. I když mám pocit, že vlastní obchod nefunguje u Dermacolu, tam nakupovat je docela nepříjemný zážitek i proto, že máš pocit, že obsluhu svou přítomností přímo obtěžuješ. Na druhou stranu o profesionální look /líčení na veletrzích a tak/ se snaží Gabriella Salvette, ale tam to zatím není vidět na stínech, ale lacích /což tě asi nezajímá/, řasenách a pudrech. Jdou nahoru, ale na nic si nehrají.

      Vymazat
    4. jj, to je ale pak zase otázka už té značky samotné, jak to se tohohle úkolu zhostí a zvládne ho - takže pokud je u Dermacolu nějaká otrávená protivná pipina, tak to očividně nezvládli :D

      Vymazat
  2. Moc pěkné počtení. Souhlasím s tebou v tom, že Inglot je super, ale nedosahuje kvalit těch nejlepších značek. Co se stínů týče, tak mám doma akorát jeden růžový a odlesky by opravdu měli víc promakat. :D Pigmenty haprují kvalitou kus od kusu. Mám tři a jeden z nich č.86 mi tak podrápal očko, že už nemám odvahu ho zkoušet, i když je barevně úchvatný. Tekutý tvářenky a rojasňovače mi přijdou super, ale balení je pro mě nevypotřebovatelné a na naše poměry si tam cenou docela přihnuli. To stylizování do macu mě nijak nebere. Je mi to jedno. U nás se dělá i z obyčejnýho New Yorkeru nebo HM butik a všichni to strašně žereme. Mě ovšem docela štve, jak všichni všechno srovnávají s Macem. Jo je to fajnová kosmetika, ale pro mě není jediná na světě. Jsou mnohem lepší a za podobnou cenu. Když už si budu chtít koupit jo nějaký vytuněný stín, tak si koupím RBR nebo Chantecaille. Taky vás dostává ta paletka s tygříma hlavama? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Furt jsem psala a psala, až pak se jen lekla, jak je to dlouhé. Nejdřív statement, já chci Chantecaille želvy! Dobrá, líbí se mi od Chantecaille téměř cokoliv na oči a na rty i když trochu vávám na Ch a novými terrybly.

      Když s MACem je to těžké, používají ho proto, že je to kvalitiatvní záchytný bod a dostupný v ČR. Mám problém s tím, když srovávají jen s MACem, protože neznají nic jiného a je to pro ně to nej, ale jako měřítko mi nevadí (dává to smysl?). Já třeba rostu, když někdo srovnává tvářenky Illamasqui s Inglotem :), když je srovnají s MACem, řeknu si, neznají Illamasqu, ale nevadí. Trochu mám problém s tím, že moji miláčkové, jsou cenově výš než MAC a to bude možná ten problém. Měla bych se teda přiznat, já ráda Dior stíny a taky ty speciální Estee gelové paletky, vlastně i Givenchy a Guerlain. Prostě zkraťme to, já mám ráda když někdo přijde na trh něčím perfektním, značka je vedlejší. Nadchnu se nad Synergií od Gabrielly Salvete, stíny Catrice i bronzerem by Terry.

      Inglot má trochu problém s mimikry. Rozjasňovač tekutý je proti RBR hadra. Odlesky od Rouge Bunny Rouge Misterius Tiamou a pearl od inglotu je jak nebe a dudy, jemný hololesk a krupička, sice v jedné vrstvě na ruce vypadá ten Inglot víc pigmentovaný, ale na oku ved jednoznačně RBR. Jasně, cena je výrazně odlišná, ale raději jeden perfektní produkt, než pět nedokonalých. Taky mě překvapila hrubost některých glitrů a pigmentů, ale protože je nenosím vůbec, tak si je netroudám hodnotit. Na druhou stranu si dovedu představit děvčata, která dskoefekty vyhledávají. Krom toho u těch tekutých produktů platí že jsou super, slušně pigmentované, krásně se blendí, ale otírají jako blázen. A k čemu pak jsou, když po tváři sjedeš rukou a produkt se poroučí?

      Vymazat
  3. tyhle barvy jsou mi velmi sympatické :) vizážistka vykouzlila moc pěkné líčení. o freedom systemu přemýšlím už dlouho, hodně mě nadchl jejich bohatý výběr stínů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolíno, nejsou špatné. Mě se líčení líbilo, ale na můj vkus ta růžová byla příliš lesklá, což je i důvod, proč jsem ji nevzala.
      Myslím, že freedom system stojí za úvahu už jen proto, že si ho sestavíš "na míru".

      Vymazat
  4. Tak já jsem třeba z Inglotu nadšená, právě proto, že nějaké luxusní značky mě nelákají a nikdy jsem je neměla. Podle mě tohle je to nejzásadnější, člověk který zkusil luxusní kosmetiku nenapíše nikdy recenzi jako člověk, co zkusí Inglot po věcech z drogerky:) Třeba MAC jsem si teď objednala jeden stín a není mi ani moc sympatický, nevím:) Myslím si ale, že třeba s očními stíny Catrice se Inglot srovnávat nedá... Pro mě je Inglot skvělá varianta pro nákup tvářenek a stínů, abych měla něco lepšího na každý den a nemusela za to dávat majlant:)) A přesně jak píšeš, sestavit si vlastní paletky je báječné:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšeš, přesně o tom to je. Takže jsem napsala svoje pocity, ano stíny, zbytek možná. Za tím Catrice si stojím, ně všechny, ale ty co jsou dupes od Chanela (mr copper, něco) mi přijdou srovnatelné, hlavně s pearl verzí a mám matné duo z SE urban baroque a to je dost podobné tomu matu. Ale z finančního hlediska, když propočítáš gramáž tě vyjde Inglot levněji.

      Neřekla bych, že po vyzkoušení jednoho stínu od MACu se dá posuzovat značka. Já taky první stín kupovala v panu, bez vyzkoušení a pak si říkala, co na tom macu je. Až později jsem si zašla do obchodu a vybrala ty perfektní, tak jsem zjistila, že na něm fakt "něco" je. Jejich makeupy nemám ráda dodnes, lesky kromě kissable taky ne, ale zbytek sortimentu má MAC dobrý. Samozřejmě dnes mám většinu výbavy odjinud, ale třba minerální kolekce od MACu, nebo ty kissables, tvářenky mám ráda dodnes.

      Vymazat
    2. Tojo, to já bych se právě neodvážila ten MAC hodnotit a právě ani moc hodnotit kvalitu toho Inglotu, když nemám s dražšíma značkama srovnání. Myslela jsem to tak, že pro mě je v současné době Inglot dostačující a jsem z něj celkem na větvi:)

      Vymazat
  5. Presne tie hnedé tiene by som potrebovala, matnéé hnede ešte nemam, musim sa niekde popozerať..a to líčenie sa mi páči, len mohlo byť skor matné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je důvod proč ta růžová zůstala v obchodě, celé to bylo příliš frosty. Matné stíny mají opravdu slušné a hlavně v široké paletě béžových odstínů, což nebývá tak často.

      Vymazat
  6. Pro mě naprosto DOKONALÝ článek!! Přiznávám, že od okamžiku, kdy jsem slyšela o Inglotu a hned vygooglila, že je polský, jsem ztratila jakýkoli zájem. Je mi líto, ale jsem prostě tak naprogramovaná a polským výrobkům jednoduše en bloc nevěřím (díky jejich úžasným akcím typu posypové soli do potravin, 20 let přošlých vojenských konzerv do dětských příkrmů, atd.), ano, vím, že bagatelizování je iracionální, ale nemá cenu zkoušet mě jakoukoli debatou obrátit. Pak mě zavalila masáž blogového světa o úžasnosti Inglotu a to i od bloggerek, kterým na výsost důvěřuji (např. právě Vanity time). Všechny však v podstatě chválily jen konkrétní výrobky. Až teď u Tebe jsem našla pořádné shrnutí jednotlivosti i celku a hlavně i upřímný úvod, co k té značce samé "cítíš". I když je pro mě stále "polské" adjektivem čpící nedůvěrou, tak jsem stále blíž k tomu, že nakonec do jejich store vkročím a osahám si jejich výrobky. Opravdu pro mě skvělý rozbor.

    OdpovědětVymazat
  7. Můj názor je, že pro běžnou uživatelku dekorativní kosmetiky je Inglot asi nejlepší varianta kvalitních očních stínů za dobrou cenu, které dlouho vydrží.
    Inglot má podle mě ještě dost dobré gelové linky, ale ostatní výrobky dle mého názoru stojí za prd. :-)

    OdpovědětVymazat