Recenze: Naked Basics palette a malé srovnání s původní UD Naked

Předně se sluší omluvit se za dlouhodobou nepřítomnost způsobenou časovým presem i vnějšími faktory (měsíc jsem byla bez "vlastního" internetu, leda tak 15 minut denně na vyřízení pracovních mailů) a pak svátky, kdy jsem nabírala síly do nového roku. Takže se omlouvám všem, kteří čekali na dlouze avizované příspěvky, kterým jsem neodpovídala na maily. Také doufám, že jste prožili krásné Vánoce v kruhu blízkých, užili jste si oslavy Silvestra (s mírou) a plně si vychutnáváte rok 2013.
Asi všichni znáte přeslavnou paletku Naked od značky Urbany Decay /pokud ne, recenzi najdete ZDE/, nebo její druhou verzi Naked 2 /recenzi a srovnání s původní Naked najdete ZDE/, případně desítky napodobenin a kopií. Každopádně pokud si přečtete recenze jedna z hlavních výtek bývá nedostatek opravdu naked, tedy neutrálních stnů. Původní Naked opravdu "nahá" není v žádném slova smyslu. Prakticky všechny stíny jsou lesklé, případně obsahují třpytky, matné stíny jsou všeho všudy dva, což v paletce skládající se z 12 odstínů opravdu není mnoho. Musím se přiznat, že ani Naked 2 není příliš neutrální, opět dominují lesklé stíny teplých barev, byť dvojka je krapet studenější. Takže když Urban Decay ohlásili paletku Urban Decay Naked Basics obsahující matné stíny nemohla jsem se dočkat a jsem moc ráda, že Basics opravdu očekávání splňuje ve všech směrech.
Paletka obsahuje šestici očních stínů a to Venus, Foxy, Walk of Shame, Naked 2, Faint a Crave.
Každý stín má gramáž je 1,3 gramu /stejně jako u klasické Naked i Naked 2/, celkem tedy v paletce najdete 7,8 gramů očních stínů.
Stíny jsou všechny velmi slušné, mají jemnou konzistenci a nepráší se do všech stran, tzn. budou ubývat pomaleji než třeba Wet n Wild a spol.:
  • Venus je krémově bílý, třpytivý stín, skvěle pigmentovaný ideální na projasnění pod oboří i v tenčí vrstvě přes ty matné, kterým dodá lesk. 
  • Foxy je matná béžová, která je mírně nažloutlá, opět skvělá pigmentace, pro mě problematický stín právě kvůli té žluté, ale na korekci ho využiji (snad jen varování pro majitelky Naked 2, je to ta stejná Foxy)
  • Walk of Shame to je trefa do černého béžová s narůžovělým podtónem, skvělá na projasnění i pod obočí, zmizíkuje známky únavy.
  • Naked 2 je neutrální béžová, vhodná na fingování stínu u spadlých očních víček, rozhodně jeden z "nezbytných" stínů pro každodenní použití.
  • Faint světle hnědá velmi praktický stín.
  • Crave matná černá, střední pigmentace, je třeba vrstvit. nic proti ničemu i když já černé stíny nepoužívám nikdy, preferuji tmavě hnědé, jinak opět repete z Naked 2.
Cena: seženete v UK za cenu kolem 20 GBP, vyplatí se sledovat akční nabídky.
Obal: Zde je rozhodně vidět posun kupředu, jedno z nejlepších UD balení poslední doby. Plast je bytelný, přežije v pohodě přenášení v tašce, hladký, mírně pogumovaný, takže neprokluzuje, rozměr akorát tak do dlaně.
Je zcela hladký s vyjímkou embosovaného názvu, jinak, ale nikde nic neodstává, ani se neprolamuje, což byl problém obalu paletky Naked 2.
Plusem je velké zrcátko integrované ve víčku. lze otevřít do 180 stupňů.
Jak sami můžete vidět ve srovnání s paletkou Naked je menší.
A užší, nemluvě o tom, že vzhledem k povrchu i praktičtější, dodnes se nemůžu přenést přes sametový lapač prachu, kterým je obalena původní Naked.
Pokud srovnáme stíny v Naked a Naked Basics je zřejmé, že se spíše doplňují, než že by se kopírovaly. 
Zhruba podobné jsou si v panu tři stíny, jak sami můžete vidět ze swatche níže po nanesení pouze jeden. Takže lze konstatovat, že pokud máte Naked, hodí se Vám právě Basics.
V Naked Basics nalezneme jediný shimmerový stín a to Venus /vpravo/, jak sami můžete vidět je to bílý, krémový odstín, který je srovnatelný s odstínem slonové kosti Virgin v původní paletce Naked /vlevo/.
Po nanesení vynikne odlišná konzistence obou stínů, zatímco Venus obsahuje decentní bílý shimmer, Vigin je výrazně lesklý a mírně narůžovělý. Rozhodně se liší.
Oproti tomu ze srovnání Naked a Naked 2 je jasně viditelné, že se od sebe zas až tak neliší, což je dobře, protože Naked je pravděpodobně můj nejpoužívanější stín, rozhodně ho vítám.
Rozdíl po nanesení je minimální, Naked 2 je více tělový, Naked jde mírně do oranžova.
A na závěr srovnání Crave, který připomíná grafit a Creep matného černého stínu.
Jak sami můžete vidět, Crave je mírně do šeda a obsahuje velké stříbrné třpytky.

Verdikt: UD Naked Basics není unikátní co do barev, je to opravdu základní paletka obsahující šestici relativně neutrálních základních barev. Pět stínů je zcela matných, jeden je semitransparentní lesklá bílá, kterou lze použít samostatně, nebo k transformaci matných. Vzhledem k mému odstínu pleti mi paletka více než vyhovuje, pokud jste majitelky zlatavé, nebo olivové pleti, možná pro Vás budou dva světlé matné stíny poněkud nadbytečné a budete postrádat matnou tmavě hnědou. Každopádně konzistence a výdrž většiny stínů je slušná. Co mi velmi vyhovuje je kompaktní obal, praktický a stylově čistý, žádné zbytečnosti. Je fakt, že obdobné stíny seženete i u levnějších značek, ale v tomto provedení a gramáži považuji Naked Basics za vynikající volbu pro skutečně neutrální líčení.
Summary:  Urban Decay Naked series is my favorite UD product so when I found out that they will release new URBAN DECAY Naked Basics palette that includes mainly matte eye shadows I was curious and with early positive reviews I decided to buy one. I really like original Naked palette for traveling, it contains nicely combined warm toned eye shadows, my only problem is that majority of shades is really shiny. Too shiny so some matte eye shadows are necessity to balance them and same applies to my mum, because glitter eye shadows aren´t very flattering on mature, hooded eyes. For that reasonm concept of Naked Basics, of five matte eye shadows and one shimmery that could transform them, really works. In reality it works for lighter skin tones. Basics is fantastic on my MAC NC 10 eyes, however for my mum aprox. NC 25 some shades are almost invisible or too similar. I´m also not sure how it will look on darker, golden toned ladies. Shades aren´t original, color choice is relatively safe, some shadows /Foxy and Crave/ are repetition from UD Naked 2, but overall this is excellent choice for us who seek for neutral, matte eye shadows for everyday makeup and original Naked palette is too shiny. Personaly I would prefer dark brown instead of Crave and maybe something less yellow toned, more in neutral tone family, than Foxy, yet I can work them easily. Quality of eye shadows is excellent, Crave is not the best matte black on the market, but within price range it is impressive. Packaging of Naked Basics is outstanding, sleek, elegant, compact and it definitely feel better than tacky suede imitation of Naked. I´d definitely recommend Naked Basics for everyday use and traveling.

42 komentářů:

  1. Paletky Naked se mi hrozně líbí a moc bych si nějakou přála, ale ceny jsou docela vysoké :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě přijde, že když člověk vyčíhá nějakou slevu, nebo netrvá zrovna na klasické Naked, tak to není /poměr gramáž/kvalita/ tak vysoké. Ale je to asi otázka pohledu.

      Vymazat
  2. Já jsem zrovna ten tmavý typ, o kterém se zmiňuješ. Ale stejně se mi basic moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když vidím jak na mamce tři stíny prakticky mizí, tak si nedovedu představit, co to udělá na ještě tmavší pleti. Ale pěkná je, to bezesporu.

      Vymazat
  3. Day, na tuto recenzi jsem cekala :-) Ty prvni Niked jsem si neoridila, protoze me odradily ty trpytky. Samy leskly stin. Ale Naked Basics... o te jsem si myslela ze bude uzasna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táni, tak si dáme sraz a já ti ji přinesu ukázat, co ty na to? Myslím, že je bezesporu univerzálnější.

      Vymazat
  4. tato paletka mě vůbec nezaujala, z Naked2 mám nejradši právě třpytivé stíny, ty matné skoro nepoužívám a cenově ty větší paletky vycházejí líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě potřebuji třpytivé obvykle doplnit matným a proto je ta malá skvělá. Ano, větší vyjdou levněji, ale i tak v porovnání s monostíny tato vychází výborně.

      Vymazat
  5. Mně se líbí, právě pro tu převahu matných stínů. Walk of Fame je přesně ten stín, který bych potřebovala a ne a ne na něj narazit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna ten mají u UD i samostatně v monu, mají nějaký nový systém paletek, které si člověk může sám kombinovat a WoS je jeden z nich.

      Vymazat
  6. Ahoj,
    kde jsi koupila prosím?

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto paletku sleduji už nějaký pátek a teď jsi mě s ní docela navnadila, ale musím se s kosmetikou zase krotit... Každopádně mám Naked a myslím, že by jí opravdu krásně doplňovala... Ale na druhou stranu mám spoustu těchto neutrálních stínů které v Naked Basics jsou od MACU... Liší se nějak jejich kvalita? Když porovnám matné oční stíny od MAC (zrovna třeba černá Chrome a černá z naked basics?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, já chrome neznám, takže nedovedu posoudit, ale přijde mi, že klasickým matným od MACu podobné jsou, tj. oboje jsou trochu tužší a ne obrovsky pigmentované, jako u extra levných stínů, na druhou stranu se s nimi dobře pracuje a déle vydrží. Přirovnala bych ho spíše ke Carbonu, nebo Nehru, než k Typhographic.
      Myslím, že kouzlo Basics spočívá v tom kompaktu a pokud máš alternativy MAC a používáš je doma, tedy necestujješ s nimi, není tato novinka absolutně nezbytná.

      Vymazat
    2. Day.... Já jsem tele :-D MAC Chrome, tím jsem chtěla říct MAC Chrome Yellow, se kterou jsem nedávno líčila, takže mi utkvěla v paměti, ale samozřejmě jsem myslela ve skutečnosti CARBON :-D matnou černou :-D Takže promiň za mystifikaci...
      Mě právě u UD stínů z první Naked palety vyhovují ty shimmery typickou máslovou konzistencí, kterou prostě MAC tolik neumí, což neznamená, že je horší kvalitou, ale chtěla jsem si právě ověřit, jestli i ty matné jsou víc máslovější než MAC, no a pokud ne, tak do paletky zatím nepůjdu, ale uvidíme, zkusím počkat na nějakou slevu :) Díky za rady :)

      Vymazat
    3. Kdo si má pamatovat všechny názvy kosmetikym :), ani nevíš jak tě chápu.

      Já shimmery z UD taky můžu, ale prostě potřebuji něco matného na doplnění, ale prakticky jsou používala z naked nejvíc tři stíny a to Virgin, Naked a Darkhorse, občas na bázi Sidecar. Určitě počkej, docela se to vyplatí.
      A co říkáš na Smoked?

      Vymazat
  8. A co si myslíš, že asi tak po přečtení článku udělám? :D Jak jsi nahoře slečně odpověděla, kde jsi paletku koupila ty, tak jsem si hned ten eshop MUSELA najít. Hned jsem si paletku MUSELA hodit do košíku a teď při pohledu na mou mega zásobu neutrálních očních stínů přemýšlím, zda objednávku dokončit. Ach jo... Že já na ty blogy vůbec lezu:D Vážně musím říct, že tvoje recenze je velmi navnaďující:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se takhle zaregistovat a počkat na nějakou sezóní slevu, před svátky měli akci 12% na vše, tak chvíli počkej a uvidíš. Ale jako vymlouvat ti to nebudu, je opravdu moc povedená, taková ta zákeřně jednoduchá.

      Vymazat
  9. tuhle si urcite poridim - je strasne prakticka na cesty! Skvely clanek!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ano, na cesty je jako dělaná, rozhodně mi přijde balení praktičtější, než klasická Naked.

      Vymazat
  10. Me se libi vic nez ty vetsi, me vic slusi matne stiny, myslim, ze jde na muj wishlist :D diky za recenzi, ja bych si ji jinak nevsimla. PS: ten makeup od Le Metier je uzasny, ach jo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro někoho komu není dvacet, je basics určitě lepší volba, minimálně proto, že neskončí jako diskokoule.

      Tak nevím, jestli mám být ráda, nebo ne :). Je opravdu dobrý, třeba ta jednička je dost žlutá, ale tak něja bílo-žlutá, takže spolehlivě zmizíkuje známky únavy a zarudlost.

      Vymazat
    2. Ja testuju 03 a mohl by byt malinko zlutejsi, ale je hezky. Jeste vyzkousim YSL ten Radiant a uvidim. Furt se s tema 55 librama cukam :D

      Vymazat
    3. Je to prostě dost peněz, já ten radiant mám a je fakt dost lesklý, na mě až moc.

      Vymazat
  11. je krasna, pozerala som po nej, ale skonstatovala som, ze si na chvilku dam s tienmi pokoj, ktovie, kolko mi to vydrzi:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak schválně, to si vždycky říkám, ale dlouhodobý efekt to nemá.

      Vymazat
  12. Je krásná,ale už mám doma dvě paletky od UD a musím se krotit :D I když už aby bylo léto :D
    nemesisjournal.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce ať se zadaří, UD jsou návykové, navíc když bývají v akci...

      Vymazat
  13. Super, o týhle paletce vím, že existuje, ale zatím jsem o ní ještě nic nečetla.Pro mě by tohle nebylo, protože já jsem na ty úžasný UD lesklosti.

    OdpovědětVymazat
  14. Tyhle Naked recenze se mi líbí :) Asi bych v Basics taky postrádala tmavě hnědou, klidně bych ji dala místo černé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, pokud dali takové odstíny jaké dali, tedy světlé, tak by ta hnědá kásně pasovala. Černé stíny prakticky nepoužívám, myslím že většina světlejších bab, pokud nejsou gotičky, upřednostní jemnější hnědou.

      Vymazat
  15. to mi snad děláš schválně :-) mám Naked i Naked2 a když vydali Basics, tak si říkám neee, ne, tu vážně už nepotřebuješ a pak si přečtu Tvůj post a pochopitelně, že ji teď potřebuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Néé, vůbec ji nepotřebuješ, především pokud máš 1 a 2, když si to budeš opakovat, oddálíš nákup asi tak o měsíc :). Nebo si přečti recenzi Nuf ze Sofastar :)).

      Vymazat
  16. Moc se mi tahle recenze líbí...
    a moc se mi líbí i ta paletka....:-)
    matné stíny miluju, taky mi v těch Naked paletkách chybí, nebo resp. - bych jich tam uvítala víc.

    no, navnadilas mě, co si budem povídat:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, ale přeci ji potřebuješ, minimálně proto, aby si se mohla rozvíjet dle páně Němcovi rady.

      Myslím, že to není nejlepší paletka na světě, ale Naked doplní pěkně, i když mi vadí, že tu se opakuje stín jak ve dvojce.

      A děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  17. Děkuji za pozvání, ráda se podívám.

    OdpovědětVymazat