Recenze: Primavera lotio, čistící mléko a krém z řady Calming

Myslím že už je načase napsat něco o pleťové kosmetice Primavera, konkrétně jejich řadě pro citlivou pleť s bruntákem a heřmánkem, kterou jsem používala na uklidnění pleti po nezdaru s testováním dr.Hauschky. Primavera je Německá značka, která se specializuje na biokosmetiku, jejich nabídka zahrnuje nejen širokou paletu výrobků pro péči o tělo a pleť, ale také aromaterapii. Nabízí jak pokojové spraye se silicemi, tak esenciální olejíčky a aroma lampy. Výrobky neobsahují žádná syntetická aditiva, konzervační látky, umělé parfémy a barviva, plus mají certifikaci NaTure. Sama jsem Primaveru "objevila" díky jejich skvělému deodorantu a "polštářovému" spreji s levandulí, takže logicky následovalo zkoušení pleťové kosmetiky. Protože je moje pleť citlivá, občas dehydratovaná a má sklony k zrudnutí, padla volba na zklidňující, modrou řadu. Zaujal mě popis výrobce:
"... poskytuje komfort a zklidnění i skutečně citlivé pokožce. Speciální receptura obsahuje rostlinné ingredience, které účinně napomáhají zklidnění podrážděné pokožky a redukují její zarudnutí. Přípravky zároveň obnovují kyselý ochranný plášť pokožky, který funguje jako ochranná bariéra před vnějšími vlivy a vysycháním. Jemné, ale účinné složky dodávají pokožce výživu, bez toho, aby ji narušovali nebo dráždili...."
Takže jsem rovnou vzala tři výrobky a to:
  • PRIMAVERA Calming Zklidňující čistící mléko
  • PRIMAVERA Calming Zklidňující tonizující lotio
  • PRIMAVERA Calming Zklidňující hydratační krém 
Co se mi velmi líbí na první pohled je ucelený design výrobků, laděné do zelena, obal jsou buď ze skla (zeleného), nebo světle zeleného plastu. Jediné co odlišuje jednotlivé řady se od sebe je barva úzkého barevného proužku. Zklidňující, calming řada = modrý proužek což je docela praktické, pokud máte doma více lahviček. Na druhou stranu skleněná lahvička mléka může snadno vyklouznout a rozbít se o dlaždičky, já jsem hned během prvního měsíce naštípla jsem dno lotia.
Nejprve jsem používala  PRIMAVERA Zklidňující čistící mléko, samo označení může být trochu matoucí, de facto se jedná o krémový čistič, který nanášíte na vlhkou pleť.
Tento, velmi jemný čistící krém má spíše tekutější konzistenci (i když do mléka je to pořád daleko) jsem používala samostatně pouze v případě, že jsem neměla make up, obvykle však jako druhý krok po odlíčení levandulovým hydrofilním olejem od Nobilis Tilia. Na ještě na vlhkou pleť dala menší množství mléka (cca dvě až tři pumpnutí) a zapracovala krouživými pohyby a pak setřela vlhkou houbičkou.
Jak už jsem psala, má velmi jemnou a lehkou krémovou konzistenci, která nepálí, neštípe v očích, ani nijak jinak nedráždí. Po jeho aplikaci není pleť vysušená, naopak je klidnější a jemná, Nikde nic netáhne a nepne. Při mírném podráždění pokožky (spálený nos a tváře v létě) dokáže krásně zklidnit, což z něj dělá nejoblíbenější  kus z celé řady.
Pumpička je praktická, ale kvůli plastové krytce na pumpičku jsem už několikrát upatlala vše kolem. Musíte totiž pumpičkou pořádně otočit do kraje, jinak má tendenci se protočit při zavírání.  
Cena: poměrně vysoká 100 ml za 469 Kč
Složení ze stránek Primavery.cz: Voda, Jojobový olej *bio, vilínová voda *bio, glycerín, alkohol* bio, šalvějová voda* bio, Bambucké máslo* bio, Polyglycerinstearat, Natriumstearoyllactat, Brutnákový olej* bio, cukrové tensidy, kyselina stearová, olej z Meruňkových jader* bio, Slunečnicový olej* bio, Včelí vosk* bio, olej z ovsa* bio, Měsíčkový olej* bio, Olivový olej* bio, jasmínová voda* bio, 100% přírodní éterické oleje, éterický olej z Heřmánku *bio, extrakt z heřmánkových květů *bio, extakt z Lékořice*bio, extrakt z Aloe vera*bio, xantan, extrakt z dubové kůry, extrakt ze Šalvěje*bio, přírodní vitamín E, kyselina mléčná, lecitin, Limonene**, Linalool**
*pochází z certifikovaného ekologického pěstování
**složka přírodních éterických olejů
PRIMAVERA Calming Zklidňující tonizující lotio je věc ze které jsem byla zpočátku úplně na větvi a přišla mi dokonalá. Tento toner vlastně není toner, ale jemný gel, který aplikujete jako první krok před aplikací krému, je vodově gelový a dodá hydrataci, plus uklidní. 
Skvěle fungoval prvních 14 dnů používání, posléze jsem měla dojem, že sám o sobě pleť poměrně dost vysuší a namazat se hydratačním krémem je téměř nutnost. Velmi příjemný byl za velkých letních veder, kdy pleť po večerním čištění pěkně stáhl. Aplikovala jsem jej do dlaně, odtud přímo na obličej. Tamponek mi přišel jako plýtvání.
Nenadchla mě ani pumpička, nevím proč občas odmítá spolupracovat a stříká si kam chce
Cena: 100 ml za 469 Kč
Složení ze stránkek Primavery.cz: Voda, alkohol*bio, vilínová voda*bio, glycerín, šalvějová voda*bio, jasmínová voda*bio, sůl zinku, olej z brutnákových semen*bio, 100% éterické oleje, éterický olej z Heřmánku*bio, extrakt z Aloe Vera*bio, extrakt z Pupečníku asijského*bio, extrakt z heřmánkových květů*bio, extrakt z Lékořice*bio, extrakt z vrbové  kůry*bio, extrakt ze Šalvěje*bio, xantan, lecitin, kyselina hyaluronová, Limonene**, Linalool**
 *pochází z certifikovaného ekologického pěstování
 **složka přírodních éterických olejů
Závěrečným krokem je Primavera hydratační zklidňující krém. Což o to, krém opravdu pleť hezky zklidní, ale po 5 minutách od namazání mám pocit pnutí a chuť se namazat něčím mastnějším a to nemám extra suchou pleť. Má velmi příjemnou, gelovou konzistenci, která se rychle vstřebává a neštípe ani v očích.
Cena: Je už poměrně vysoká 30 ml za 726 Kč
Složení: Voda, Jojobový olej*bio, glycerín, Bambucké máslo*bio, vilínová voda*bio, olej z Meruňkových jader*bio, alkohol*bio, rýžový škrob, olej z Brutnáku*bio, Glycerinstearat, Cetearylalkohol, Slunečnicový olej*bio, Olivový olej*bio, Ovesný olej*bio, Včelí vosk*bio, extrakt ze Zimolézu japonského, extrakt z Řepeně sibiřské, extrakt ze Šáchoru hlíznatého, extrakt z Pupečníku japonského*bio, Avokádový olej*bio, extrakt z heřmánkových květů*bio, extrakt z Měsíčku*bio, 100% přírodní éterické oleje, éterický olej z Heřmánku*bio, extrakt z Lékořice*bio, jasmínová voda*bio, extrakt z Vilínu*bio, extrakt z kořene Zázvoru, Bisabolol, extrakt z Aloe Vera*bio, šalvějová voda*bio, šalvějový extrakt*bio, extrakt z Vrbové kůry, mléčný emulgátor z bio mléka, kyselina mléčná, guarová moučka, stearát hořečnatý, Natriumlevulinat, Natriumanisat, lecitin, přírodní vitamín E, xantan, citrát sodný, Citral**, Citronellol**, Limonene**, Linalool**.
 *pochází z certifikovaného ekologického pěstování
 **složka přírodních éterických olejů
Verdikt: Mám pro Prmaveru slabost, koncept mi sedí více než třeba Dr.Hauschky, tato "modrá", bruntákovo-heřmánková řada mi byla velmi příjemná a nedráždila předrážděnou pleť, hydratovala, aniž by ji zatížila, navíc moc pěkně voněla. Na zimní měsíce však nestačila, pleť jsem buď lokálně domazávala jiným krémem, nebo přidávala olej. Mám pocit, že kombinace všech tří výobků současně způsobovala při pravidelném používání pnutí, což přičítám mojí citlivosti na heřmánek. I proto jsem raději výrobky používala samostatně s jinými značkami, tehdy podobný "problém" nenastal. Nicméně je to důvod, proč ji znovu kupovat nebudu je, že mi příliš nesedí. Pokud máte mastnější, normální, nebo smíšenou pleť se sklonem k citlivosti a hledáte jemnou péči, určitě doporučuji zkusit čistící mléko a lotio, samotný krém mě zas až tak neoslovil. Myslím, že vyšší pořizovací cena odpovídá složení výrobků, ale je o něco vyšší než české značky a konkurence. Takže pokud se obáváte alergické reakce, vyplatí se (i finančně) poznávací balení s miniaturami. 

Kde seženete: eshopy s biokosmetikou: greenvawe.cz, cestaprirody.cz, pokud chcete výrobky otestovat naživo, v obchodě Greenvawe na Národní (Purkyňova), mají ode všeho testery.   

Summary: I´ve tested Primavera calming line few months ago. This line /it has a blue stripe/ for sensitive skin is targeted as calming and hydrating. And especially should calm the skin prone to redness. To be fair, Primavera definitely calms reactive skin, cleansing milk and lotio helped my sunburned skin last summer. Face cream on its own wasn´t hydrating enough (I don´t have dry skin), sadly face oil or hydrating cream after it was must do. It also didn ´t help diminish any redness of my skin. I think probably because of my sensitivity to key ingredient Chamomile. Overall I like to use it, used it all, but won´t purchase again, because it is pricey and didn´t work completely for me. However if you have a normal skin or even greasy skin and you are looking for sensitive line, try it. Brand use high quality organic ingredients, that benefits your skin. 

10 komentářů:

  1. ja mam normalne zmiesan plet ale teraz po testovani aziske kozmetiky som sa dopracovala k extremne suchej a podrazdenej pleti ktora je cela cervena a na dotyk draplava,no a co pomaha je ked som si v zufalstve namazala na tvar krem na ruky co lieci ekzemy a psoriazu..no takze tak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léčení kožních problémů je běh na dlouhou trať (měla jsem tu čest po Hauschkovi a BB krému od Misshy), budu ti držet palce.
      Myslím, že zásadní problém je nezvyk vrstvení 5-8 kroků během jedné aplikace, aby se vyrovnalo třeba vysušování pokožky jejich tonery a séry. Navíc často konzervují jinými chemikáliemi, než na jaké jsme v Evropě zvyklé, ovšem existují i čistší značky typu NARUKO, Sulwhasoo, jen je tu moc lidí nezná.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Přijde mi fajn, že jsou poctiví a uvádějí vše, na druhou stranu by mohlo být jednodušší...

      Vymazat
  3. Tak to jsem teda trochu zklamana,cekala bych lepsi vysledky. Ale aspon usetrim za testovani. Stejne jsem uz tak napul rozhodnuta poridit Pai, vzorky se mi libily hodne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, já si myslím, že s růžovou řadou bys chybu neudělala :), jen já a moje citlivost na heřmánek... na druhé straně to nesvědčí o velké inteligenci, když je to hlavní složka, že.
      Pai byl super, měla jsem ho od Marty, a čistič mě nadchnul, olej méně.

      Btw bych ti do kalíšku dala k testování REN, chceš? Musíš minimálně kvůli názvu :).

      Vymazat
  4. Primavera je taky na mém seznamu přírodní kosmetiky, kterou bych chtěla vyzkoušet, ale spíš něco anti-age..Ale stejně si nemůžu pomoct, že i když má příjemné přírodní složení je zbytečně drahá - mnohem dražší než K. Hádek, Saloos nebo Natura Siberica...Pěkný přehled :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je spíše dražší, především krémy mi přijdou opravdu nákladné, cenově asi jako Hauschka, to máš pravdu, ale přijdou mi složením trochu lepší :), ovšem myslím, že na internetu se dají sehnat levnější alternativy o tom žádná.
      A děkuji, pochvala mě těší.

      Vymazat
  5. Děkuji - pro mě velmi zajímavý článek, vždy jsem měla citlivou pleť, která teď pokročila do prefáze rosacey a pleťovku tedy brutálně a permanentně řeším (momentálně mám Intral ředu od Darphinu spolu s Caudalii, jsem s ní celkem spokojena, ale rozhodně nesplňuje vše, co bych potřebovala, stále hledám), zkusím Primaveru na živo okouknout

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, značka je to zajímavá, sice s trochu vyšší cenou, ale připlácí se za kvalitu ingrediencí. Určitě zkus tu Purkyňovu, mají i slušné poradenství. Osobně teĎ nejvíce používám REN a Aromaterapy Associates, sem tam Dermalogicu.

      Vymazat