Recenze a srovnání štětců: Rae Morris Magnetic brushes

Nepamatuji se přesně, kdy konkrétně jsem si koupila první štětec od Rae Morris, ale pár let to bude. Co vím jistě je, že pokud při líčení nemám štětec číslo 12 chiseled smudger, připadám si jak bez ruky, protože jsem u jiné značky nenašla takový, který by se mu blížil. A to platí o štětce od Rae Morris obecně, v detailech se liší od konkurence a právě v detailech je onen příslovečný zakopaný pes.
Pro začátek několik málo slov o Rae Morris samotné - je to australská vizážistka kategorie Lisy Eldridge, Francoise Nars či Mary Greenwell, jejíž specialitou je moderní "nedbale sexy" look  s důrazem na preciznost. Rae je autorkou několika knih o líčení, které kromě typů na štětce a produkty obsahují rady, které opravdu využijete při každodenním líčení, osobně nedám dopustit na  Timeles Makeup určený pro ženy nad 30. Pokud Vás zajímá "styl práce" Rae, podívejte se na YT, o co horší jsou její videa z produkční stránky, o to zajímavější jsou informace v nich obsažené, ostatně geniální návod na kouřové líčení pro hluboce posazené oči je toho důkazem (ZDE).
Řada Magnetic v sobě spojuje inovativní know how, minimalistický design a precizní zpracování, což se odráží i v obalech. Nově štětce dorazily individuálně zabalené, resp. zatavené v plastovém obalu, takže si můžete být jisti, že je před vámi nikdo neošmatal, ani nepoužíval.
Navíc je každý štětec  zabalen v igelitovém pouzdře.
Co mě upoutalo na první pohled je celkový design štětců, považuji je za jedny z nejhezčích,. Barevná škála je minimalistická - cínová v kombinaci s do mahagonu mořeným držadlem a stříbrným magnetem ozdobené logo působí luxusně.
K lepšímu zapamatování štětců přispívají popisky na držadle - z jedné strany napsané číslo a typ štětce, resp. na co jej používat, z druhé jméno RM.
Čímž se dostáváme k poztivním charatkeristikám řady Magnetic:
  • trademarkem štětců je plochý magnet na konci držadla, nejen že skvěle funguje v kombinaci s podložkou/kovovým táckem, ale i jakoukoliv magnetickou plochou, štětce díky němu postavíte na rovnou plochu, případně můžete sušit směrem k dolů.
  • minimalistický a luxusní design - povedená barevná kombinace stříbrné, cínové a mahagonové
  • největší odlišnost tkví ve tvarech promyšlených do nejmenšího detailu
  • kvalita materiálu -  jak přírodní vlas, tak syntetika jsou špičkové kvality a drží tvar i po několikerém vyprání (štětce na blending jsou nesmírně jemné a huňaté, na krémové produkty zase pevné a flexibilní)
  • štětce jsou ručně dělané, skládané do tvaru, nikoliv seříznuté laserem jak je tomu u většiny "lowcost" produkce, štětce proto méně pelichají a déle si udrží původní tvar
  • vyrobené v Čině, ale cruelty free
  • oproti původní sérii je zjevné zlepšení kontroly kvality
Co už je méně pozitivní je SÍLA MAGNETU:
  • paradoxně právě magnet, pokud je nebudete mít na rovném povrchu, kovové podložce či RM podložce, tedy budou se k sobě "lepit" - modelová situace: ráno se pokouším vytáhnout z hrnku 7, spolu s ní vytáhnu 8, 10 i 19...
  • čím užší je štětec, tím menší, resp. slabší je magnet, proto některé ze štětců budou na podložce držet jak přikované i při rychlém pohybu a některé se budou kácet
  • reklamovala jsem odlepený magnet a bylo vidět, že právě toto je slabé místo jinak precizně zpracovaných štětců, nutno podotknout, že reklamace byla vyřízena obratem
    A hurá ne jednotlivé štětce:
    Štětec č. 7 - Deluxe point shader (materiál: veverka) je největší ze štětců určených na oči, je poměrně velký a huňatý, hodí se k nanášení podkladového stínu na větší plochy. Neobvykle ostrá špička umožňuje precizní kolmé nanesení na menších plochách, následné rozetření do ztracena je otázkou jemného přitlačení na štětec
    Nehodí se na  stínování drobných detailů (na to používám střední č.8 - na fotce je můžete vidět vedle sebe), ale pokud chcete nenápadně simulovat hloubku nadočnicového oblouku, nenašla jsem lepší. Díky jeho velikosti s ním lze nanášet highliter, nebo konturovat nos. Obecně řečeno, je to mnohem povedenější a jemnější varianta MACu 224.
    Pokud budete srovnávat tvary štětců blending brush č. 7 a 8, můžeme konstatovat, že jsou tvarově téměř totožné, jediná rozdíl je ve velikosti a šířce.
    A jen pro zajímavost srovnání s velkým blending štětcem od Illmasqui, který vypadá vedle RM dost neohrabaně. 
    Pokud bych si měla vybrat jeden univerzální štětec na líčení, byl by to štětec č. 8 Medium Point Shader (materiál: veverka), který se skvěle hodí na detailnější práci. Přijde mi jako nejjednodušší nástroj na stínování oka - rukojeť dáte do roviny s vnější stranou spodního víčka tak, aby hlava štětce kopírovala přirozenou linii, jedním pohybem nanesete základ, který pak lze roztírat do ztracena.
    Opět platí, špička se dá využít na detaily/slouží jako pencil brush, přítlakem lze vše krásně rozetřít. 
    Je asi nejvíce podobný původní verzi č. 8 Medium Precision Shader, od níž se liší nejen rukojetí, ale především jemností chlupu. Pokud je dáte vedle sebe (vlevo je nová verze), je vidět, že starší je více kompaktní a o trochu užší, s ostřejší špičkou. I při prakticky každodenním používání a častém praní si uchoval tvar a hlavně NIKDY NEPELICHÁ!
    Pro zajímavost všechny tři štětce dohromady.
    To štětec č. 10 Deluxe Oval Shadow (materiál: veverka) je ideální nejen na nanášení stínů, opravu nedokonalostí, případně nanesení kontury lícních kostí, ale v nouzi jsem s ním už jsem s ním už pudr na t-zónu a tvářenku. Tvarově se jedná o placku o průměru 2,3 cm, co je nezvykle hustá, vlastně mi ze štětců na oči od RM přijde nejpevnější. Zároveň má mírnou špičku, takže je ve výsledku poměrně univerzální.
    Je nesmírně hustý, jemný, neškrábe a dovede udělat jemnou vrstvu stínu i u těch nepříliš kvalitních. Měla jsem podobný tvar od MACu 227, který byl sice kompaktnější a pevnější, ale o to víc škrábal a stíny spíše stíral, než roztíral.
    Tak a dostáváme se ke štětcům, které obvykle ignoruji, protože ty co jsem vyzkoušela před tím, mi přišli jako ztráta času. Prvním z nich je štětec č. 19 Lip Brush (materiál: syntetika), plochému obdélníkovému hubeňourovi, který, ačkoliv na to nevypadá, je to nejpreciznější štětec na rty jaký jsem měla v ruce.
    Velmi obtížně se popisuje, je totiž tenký, ale pevný s ostrými hranami. Při nanášení drží tvar a nerozlézá se do všech světových stran, ani se neshlukuje v trsech, vytvoří "plácačku" se kterou se rtěnka nanáší v rovnoměrné vrstvě i v koutcích.
    Musím se přiznat, že štětce na makeup jsou pro mě zbytečností, z 80% nanáším makeup rukama. Vysvětlete mi proč používat opěvovaný stippling brush, když to zpomalí nanášení, musím použít více produktu a nakonec štětec po každé aplikaci vyprat? Proto mě hodně překvapilo, když jsem si oblíbila štětec č.23 Liquid Foundation (materiál: syntetika a koza - to bíle je syntetika, černé koza).
    I když vypadá jako klasický duofibre, rozdíl je v jeho zpracování - vrchní, bíle štětinky jsou jemné a dlouhé a o co menší je jejich počet, o to hustší je zbytek štětce. Vlastně mi "tělo" spíš připomíná buffing brush svou pevností a jemností. Pokud na štětec zatlačíte prstem, na ohnutí štětin musíte vyvinout značný tlak, tj. při samotném nanášení husté štětiny "nevypijí" většinu makeupu a zapracují jej do pleti. Ideálně se hodí na nanášení tenké, vrstvy, i krycí makeup bude mít tendenci rozpracovat do ztracena. Ráda jej používám i na nanášení krémové tvářenky a zvládla jsem i pudr. Jen pro pořádek, víte že u dobrých štětců stačí, když do makeupu namočíte cca 1/4 štětin a pak už jen ťupkat?
    A na závěr obligátní skupinové foto starší i mladší generace štětců od RM.
    Sami můžete vidět, že stará kolekce se lišila v barvě držadla z nemořeného dřeva se zkoseným zakončením, magnetická část byla ta kovová část držadla. Samotné tvary štětců jsou si podobné, změny jsou spíše v kvalitě vlasu a hustotě. Až na výjimky typu štětce Radiance a 12 chiseled smudger mi přijde, že nová řada je praktičtější, minimálně proto, že původní se na rovné ploše rolovaly se k sobě. 
    Verdikt: Pokud si můžete dovolit dražší štětce, není lepší volby než Rae Morris, důvodem jsou promyšlené a praktické tvary, inovativní koncept a precizní zpracování štětců. Ostatně samotný přístup Rae Morris k redesignu štětců považuji za inspirativní, protože nešla obligátní cestou jen to jinak zabalíme alias je tu "úplně nová nová řada/limitka v rosegold", ale přišla s praktickou inovací, která umožňuje jednodušší použití štětců.
    Používám je asi rok, za tu dobu jsem si nevšimla pelichání, nebo ztráty tvaru. Jsou stále jemné, ale ne natolik, že by nezvládly nabrat dostatečné množství produktu. Trojici štětců na oči 7 Deluxe Point Shader, 8 Medium Point Shader a 10 Deluxe Oval Shadow o kterých jsem psala v recenzi považuji za univerzální "dříče", co umí pracovat s levnými i drahými stíny, jejich ostrá špička umožní použití štětce na blending jako pencil brush a to z nich dělá multifunkční nástroje. Dva zbylé 19 Lip Brush a 23 Liquid Foundation představují typ štětců, kterým se jinak vyhýbám a myslím, že o jejich kvalitě vypovídá to, že je pravidelně používám. Budu se opakovat, ale stejně to napíšu, štětce od RM jsou prakticky tvarované a přizpůsobeny komfortnímu používání pro laiky, ale i profesionály.  
    Pokud bych je srovnala s konkurencí, srovnatelné mi přijdou se štětci od Wayne Gosse (recenze je ZDE), které považuji za repezentanty japonské ruční produkce tj. značek typu Kumano, Koyudo či Chikuhodo a přijde mi, že Rae vítězí co do originality tvaru, konceptu a praktičnosti. Nemluvím o tom, že je o třídu výš než MAC, Illamasqua, nebo Real Techniques. Zatímco WG štětce mají tradiční tvary a jsou zpracované klasickou metodou, štětce RM se mi v každodenním provozu lépe používají, většina z nich je multifunkčních, je vidět, že je vymýšlel někdo, kdo si chtěl usnadnit práci při každodenní aplikaci. Ve své cenové kategorii opravdu nemají konkurenci.
    Summary: After almost one year of use Rae Morris Magnetic brushes (I have and love some brushes from her older collection) here are my thoughts. Firstly, let me express admiration for Rae Morris approach to redesigning her brush collection. She didn´t repackaged old brushes in rose gold, silver or any other colour variation, update of her collection comes in practical upgrade. Adding flat magnet to the end of handle makes them easy to use them in conjunction with magnetic plate or stand them up on any flat surface. Game changer that allows easier use of brushes.
    My favourite brushes are eye shadow one´s - namely 7 Deluxe Point Shader, 8 Medium Point Shader and 10 Deluxe Oval Shadow which are "workhorse" blending brushes that got beautiful results from both cheap and expensive eye shadows. The pointed tip allows to use them as a blending or pencil brush and that makes them universal tool for applying makeup, powder highliter, bronzer or blush. I usually use hands to apply makeup and use lipstick directly from the tube, yet I really enjoy using 19 Lip Brush and 23 Liquid Foundation because of their innovative shapes and quality. In general, the RM brushes are made for everyday use, holds their shape and don´t shed. Magnetic system is practical and adapted for comfortable use by makeup enthusiast and professionals alike. For sure her brushes are higher quality than MAC, Illamasqua, or Real Techniques. Even though they are comparable with brushes handmade by Japanese artisans, for somebody who use brushes in everyday rush, Rae wins in terms of shape originality, concept and practicality.  I firmly believe that within the RM price range there isn´t much competition on the market and if you can afford more expensive brushes, there is no better choice than Rae Morris one.

    12 komentářů:

    1. Odpovědi
      1. Jsou skutečné a je možné je objednat v rámci EU z lovemakeup :)

        Vymazat
    2. Skvela recenze, jsem nakopnuta jeste vice k nakupu, resim vlastne jen to, ktere nejvic potrebuji, oci si ted maluji vzhledem k nedostatku casu malo, ale snad se k tomu zase vratim😀

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Taky mám období kdy něco vynechávám, zrovna teď nepoužívám makeup a tvářenku, ličím jen oči a rty...

        Jen si troufám podotkout, že taková 10, je docela multifunkční a hodí se na spoustu věcí.
        Ještě bych doporučila blog sweetmakeuptemptation, kde je jedna z nejpodrobnějších recenzí.

        Vymazat
    3. vzhľadom na to, že som o rea morris netušila, pozrela som si niektoré jej tutoriály, a som nadšená. ale tie štetce - tie chcem všetky, zvlášť intenzívne si tú potrebu uvedomujem, keď ju vidím pri práci s nimi :-). viktoria

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Určitě pro začátek vyzkoušej 8 a 12, to jsou základní kousky, které nejsou nejdražší z kolekce a jsou všestranné. Naprosto souhlasím s tím, že její práce je precizní a směřuje k tomu, abychom vypadaly co nejlépe :).

        Vymazat
    4. Day, výborná recenze, myslím si na tyhle štětce už dlouho (poprvé jsem se o nich dozvěděla u tebe, jak jinak ;-)) a teď už jsem ve fázi, kdy jen čekám, až budou skladem. Poradila bys mi prosím štětec na minerální/pudrový kompaktní make-up? Rae doporučuje 21, to se nabízí jako první volba, ale zmiňuje i 23, dokážeš si tím představit třeba aplikaci tohoto: http://www.lookfantastic.com/too-faced-amazing-face-powder-foundation-warm-vanilla-light-medium/10557653.html
      A jak čistíš? Klasicky šamponem, nebo i těmi alkoholovými čističi? Děkuju!

      OdpovědětVymazat
    5. Haničko, díky, ale kdybych tu recenzi zvládla rychleji, bylo ještě z čeho vybírat.
      Myslím, že 21 je klasický buffíng brush a nejde s ní nic zkazit, ale 23 mi přijde zajímavější, tělo má natolik husté, že zvládne i pudr/makeup. Za úvahu by možná stál i radiance. Protože od příštího měsíce budu zase doma, mohu posloužit předváděcí akcí na 23 a spol., ať víš, do čeho jdeš:).
      Já čištění moc neřeším, čistila jsem je alkoholem, dětským šamponem i speciálním mýdlem na čištění štětců, se všemi je výsledek zhruba, především pokud použiješ na odkapání při mytí s vodou magnet na zavěšení.

      OdpovědětVymazat
    6. tyhle štětce vůbec neznám, ale moc se mi líbí jejich design. ten point shader by se mi dost hodil, skvělý štětec!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Určitě stojí za pozornost i přes vyšší pořizovací cenu a špičaté štětce mohu jen doporučit!

        Vymazat
    7. Díky za další rzšíření obzorů- Rae si ukládám a doma videa podrobně prostuduji;-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Není zač :), mě vysvětlení od Rae pomohla víc než kdokoliv jiný a ty štětce jsou moc povedené, prostuduj a pak můžeš jako všichni ostatní naříkat nad nedostupností :))).

        Vymazat