Recenze: NARS NARSissist Wanted Eyeshadow Palette a malé srovnání s NABLA Dreamy


Na začátek si narovinu řekněme že trend teplých paletek šel poměrně dlouho mimo mě jednoduše proto, že mi ty skutečně teplé stíny zřídkakdy sluší, vypadám v odstínech žlutlé, oranžové a červené buď nezdravě, nemocně či nevyspale. Ale vloni jsem si pořídila paletku Anastasia Beverly Hills a používala jsem ji natolik, že jsem se rozhodla vyzkoušet pár dalších. V letošním roce jsem si koupila čtyři paletky a úspěšnosti byla 50:50, tedy dvě paletky jsem si nechala a dvě obratem poslala dál. Na recenzi této čtveřice se můžete v následujících týdnech těšit. Dnes ale zahajuji překvapivým favoritem a tím je NARS NARSissist Wanted Eyeshadow Palette. Na Nars je to výjimečně povedená paletka co do konzistence a netvrdím že je třeba všeho nechat a okamžitě běžet koupit, ale stojí za pozornost a může Vás příjemně překvapit. 
Asi bych pro začátek mohla zmínit jak vnímám NARSu jako značku. Luxusní, maximalistická, provokativní a rádoby artová. Značka odkazující k vizážistickému know how Francoise Narse a svým designem a využitím designu pokukujíc po světě umění. Ale vždycky mi přišlo, že u nás jsou nosným jádrem produktového portfolia makeupy, korektory, tvářenky a bronzery, takový ten nevděčný "nudný" základ. Produkty pěkné a kvalitní, ale vedle značek co chrlí jeden vzrušující launch za druhým, trochu v pozadí. Přitom pokaždé, když jsem odcházela nalíčená jejich vizážistkou to právě nebylo obyčejné, ale celkově z toho čišel sex appeal a sebevědomí v hranicích dobrého vkusu. A hravost, ochota si hrát s barvami a konzistencí. A přesně tohle platí o této limitované paletce očních stínů od NARSu NARSissist Wanted. Je zdánlivě obyč, ale hravá, sebevědomá a sexy.
NARS Wanted je na první pohled nenápadná, ale při používání je to “chameleon” se kterým uděláte hodně parády. V podstatě se jedná o moderní teple-neutrální paletku co si hraje nejen s teplejší barevnou škálou, ale i texturami stínů.
Za velké plus třeba považuji že tentokrát to není poskládáno tradičním způsobem jedeme od bílé k černé, ale obsahuje světlé matné, shimmerové, efektové, a naopak neobsahuje černou, ale tmavě hnědou. Od matných, přes saténové stíny s kovovými odlesky různé intenzity, po ty vysoce přilnavé třpytky. 
Obsahuje dostatek stínů světlých, přechodových, ale i tmavších, od jemnějších po ty intenzivní.
Matné stíny jsou středně pigmentované, nepráší, shimmerové v základu s intenzivními odlesky a ty třpytky sice mají tendenci opadávat a je třeba je nanášet na bázi, ALE i na starším oku vypadají velmi dobře pokud jsou správně nanesené. Stíny jdou krásně vrstvit a jejich kombinace vypadají velmi dobře.
A i jako někdo, kdo má na teplé paletky jasně vyhraněný názor, nemám ráda a zřídka mi sluší, jsem ve Wanted “našla” dostatek neutrálních stínů (kromě světlých jsou to Fallen Star, Shootiing Star nebo Coconut groove) a celkově je to, jak je paletka poskládaná, velmi zdařilé. Nejen aby to lahodilo oku, ale ladilo spolu všemi směry a minimálně se opakovalo.
Ano, Nars Wanted je teplá paletka, ale obsahuje dostatečně velké množství neutrálních stínů, díky kterým není výrazně oranžová, jsou to pouze stíny Temptress, Mendoza a Wicked Game, které bych se nezdráhala označit jako červeno oranžové, ty ostatní jsou na hraně mezi teplou a neutrální a dá se s nimi pracovat. I když bych jeden z těch načervenalých stínů typu Temptress či Wicked Game s chutí zaměnila za matný šedý či taupe stín, paletka pro mě jako celek funguje. A o tom, že funguje svědčí i celá řada pochvalných recenzí.
Za pozornost stojí, že tentokrát NARS nepracuje s barevnou škálou ale spíše s různými texturami 

  • Biarritz = matná slonová kost   
    • na ruce není příliš vidět, je to o chloupek žlutější odstín než je barva mé kůže, ten typ barvy co sám o sobě vyžehlí víčko a může suplovat pudr
  • Satisfaction = béžová s teplými perleťovými odlesky 
    • opět víceméně béžový stín s našedlými, perlovými odlesky, vypadá skvěle pod obočí nebo do vnitřního koutku
  • Delirium = zlatavá s metalickými odlesky  
    • na mě je to staré zlato s příměsí trochu do šeda, mírně do zelena, neutrální více než teplý
  • Temptress = matná cihlová červená 
    •  mletá paprika, konzistence je spíše sušší, ale když přilne, nepustí
  • Seven Heaven  = matná písková 
    • taková ta nenápadná béžová se žlutým podtónem, hodí se na stínování celého víčka
  • Shadow Hill = matná okrová 
    • barva ideální na přechody, nejraději ji míchám s tmavě hnědou Coconut Grove
  • Mendoza = rosegold třpytky v měděném základu  
    • oranžová ve které hrají prim růžové třpytky, bohužel je vzhledem k jejich barvě u tohoto stínu nejvíc vidět když zabloudí pod oko.
  • Wicked Game = oranžovo-červená s metalickými odlesky  
    • patrně nejvýraznější barva v paletce, obecně se barvy s větším množstvím pigmentu hůře odličují a je to i případ Wicked Game. 
  • Shooting Star = bílo-zlaté šampaňské třpytky  
    • pro mě jedna z nejlepších barev paletky, náročnější na nanášení, ale pokud máte dobrý štětec, je na oku nádherná jako poslední vrstva líčení
  • La La = karamelově hnědá se zlatavými metalickými odlesky 
    • hnědé salko s leskem, ale není šíleně lesklá, spíš tak přiměřeně 
  • Fallen Star = zlaté třpytky v khaki základu 
    •  druhý favorit, khaki s hlubokými odlesky, bohužel bez báze zlaté třpytky migrují
  • Coconut Grove = matná tmavě hnědá  
    • je trochu sušší a méně pigmentovaná, ale hlavně mi vyhovuje, že není na oku tak tvrdá jako černá.
Jsou to právě ty třpytkové stíny Shooting star, Mendoza a Fallen star které jsou pro mne hvězdami paletky Wanted. Zpravidla je dávám na něco jako efekt a výsledek je krásný, ale s nanášením se pojí jedno velké ALE a tím je o něco obtížnější práce s nimi. 
U stínů obsahujících třpytky bývá pravidlem komplikovaněší nanášení a proto i velké značky jako NARS doporučují nanášení bříšky prstů raději než štětcem.
Tady je líčení s Fallen Star, trochou Seaven Heaven a zelenou linkou. 
A detail na přímém sluníčku.
Právě na šampaňských třpytkách stínu Shooting star si můžeme ukázat jak zásadní je právě způsob nanášení. Pokud na takový typ konzistence půjdete klasickým štětcem nasucho, nedocílíte takové intenzity jako po obyčejném hrábnutí prstem, jak ostatně můžete sami vidět na fotografii. Vlevo je stín nanesený prstem, uprostřed štětcem Wayne Goss 19 (první edice) a zcela vpravo ten samý stín nanesený štětcem Sonia G Builder One určeným právě na stíny s "problémovou" konzistencí co nejdou nanášet.  
Zatímco s klasickým štětcem docílíte jemného ba rozptýleného výsledku, při použití kompaktního štětce, a nemusí to nutně být ten od Soni G který mimochodem patří mezi absolutní špičku toho co jsem vyzkoušela, bude výsledný efekt na oku stejně ne-li více intenzivní, tak o poznání preciznější než při nanesení prsty. 
Vychází mi s ní různé variace teplého i neutrálního líčení, protože je prostě dobře poskládaná, plus obsahuje množství moderních textur co si spolu rozumí. A to bohužel nebývá vždy pravidlem, vždyť Sephora je plná paletek které se buď opakují, opisují jedna od druhé nebo pokulhávají při poměru množství, ceny a kvality. A to nemluvím o naddimenzovaných infantilních obalech. Právě proto považuji za velké plus Wanted považuji praktické kompaktní s velkým zrcátkem.
Samotné "tělo" paletky je kompaktní o rozměru 12,5 x 7 x 1,5 cm a vyrobena z bytelného plastu s velkým zrcátkem přes celou vnitřní stranu víka. Povrch je ze dvou typů plastu, zadní strana se samolepkou se jmény stínů a boky jsou ze stříbrného leského plastu a zkušení již tuší, že se jedná o materiál magicky přitahující otisky prstů, ale naštěstí je tu vrchní část, ta s rozpixelovaným detailem oka nalíčeným v tónech měděné, a ta je z matného plastu. Zdá se mi, že pokud by si u NARSU drželi tento design sezónních paletek, byla by změna vrchní části docela zajímavá možnost jak mít paletky jednotné a zároveň snadno odlišitelné. 
Líbí se mi i to, že papírový obal kopíruje design samotné paletky a že je bez zbytečného aplikátoru či štětečku made in P.R.C. co rovnou poletí do koše. Jedinými negativy jsou tužší otevírání a vyšší cena 1.550 Kč.  Pokud už máte doma nějakou ze starších paletek od NARSu, třeba poslední Loaded, pak vězte že Wanted je oproti dřívějším kouskům kompaktnější, užší a lehčí, ale gramáž stínů zůstala zachována.  
Je samozřejmě na Vás je-li to vysoká či nízká částka, já sama ji v případě paletky obsahující 18 gr. produktu (12 stínů po 1,4 gr.) považuji za vyšší, ale přiměřenou značce, kvalitě a gramáži. Další věc co mě moc nebere je hra s blízkostí slov narcismus a narsismus u sloganu na plastovém chrániči stínů. Asi abychom se zamysleli jestli náhodou nejsme narcistní, pardon narsistní. #NARSiship nebo tak něco.

A na samotný závěr přidávám společnou fotografii  NABLA Dreamy s paletkouNARS Wanted. Jak můžete sami vidět, obě paletky jsou v trendu teplého/neutrálního líčení, ale zároveň jsou rozdílné natolik, že se shodují pouze ve dvou stínech ze dvanácti. 
Jsou jimi zleva Nabla Illusion vs Nars Shadow Hill a Nabla Rose Gold vs Nars Mendoza.
Pokud bych měla hodnotit celkovou podobnosti obou paletek, tak bych se zdráhala je označit jako podobné, kromě již zmiňovaného teplého tónu. Zásadně se odlišují svou konzistencí a to jak v matných stínech, tak i těch lesklých a třpytivých. Zatímco matné stíny u Nably jsou velmi jemné a hladké a prašnější, byť ne extrémně jako ABH, Nars je spíše tradiční, sušší matná. Třpytivé jsou si do určité míry podobné, snad jen s rozdílem, že barvy Nably jsou o něco chladnější v tónu a více metalické či duochrome, Nars zase vede v konzistenci trojice těch třpytivých.
Takže jsou dostatečně rozdílné na to, abyste si je pořídili obě paletky.
Verdikt: Pokud jste milovnicemi teplých odstínů, tak je dost dobře možné, že něco podobného ve sbírce mít budete, ale pokud chcete smočit prstíky v trendu teplých očních stínů a nechcete sto první kopii oranžovo-růžové ABH Modern Renessance, zkuste právě NARSissist Wanted. Já sama jsem schopná se s ní nejen jednorázově nalíčit, ale také ji pravidelně používat při smíření se s faktem, že výsledkem budou různé variace teplého i netruálního líčení. Dokonce si troufnu “na vážno” tvrdit, že Wanted je teplá univerzální paletka co bude slušet většině žen. Proč? Protože je prostě dobře poskládáná, plus obsahuje množství moderních textur co si spolu rozumí a to z ní dělá dobrou volbu pro ty z nás, které si chtějí zkusit hrát nejen s barvičkami.
P.S. Jen bych příště prosila studenou, ideálně do fialova.

Pozitiva:
  • kompaktní, pevná paletka s velkým zrcátkem
  • kvalita stínů
  • poskládání stínů s ohledem na barevnou škálu (barvy ladící i kontrastní)
  • různé typy textur
  • gramáž (12 x 1,4 = 18 gr.), životnost 24 měsíců
 Negativa:
  • teplá barevná škála  
  • vyšší cena
Plus je samozřejmě na zvážení každé z nás nakolik je problematická teplá barevná škála a nutnost přizpůsobit nanášení některých stínů.

Summary: Warm-toned palettes still seems to be prevalent trend and market is quite saturated with all that rose gold, gold, warm nude, natural, reddish and golden offerings both high and low end yet it is still quite challenging to find something inspiring that is long wearing, pigmented just enough (not too much as ABH Subculture or little as Chanel quads), easy to work with, practical for commuting and nice to look at. Guess what, NARS NARSissist Wanted Eyeshadow Palette is surprisingly close to all of above mentioned. It is compact little workhorse palette, yes mostly warm toned yet contains few truly neutral shadows that makes the difference in everyday use. To be fair you can probably dupe this palette colour wise, however the textures are unique and shade selection works great together and overall layout is inspiring. 

Žádné komentáře:

Okomentovat