Guest post Rena: Přírodní vlasová péče I.

Chtěla bych předeslat hned na začátku – péče, kterou popisuji, není pro každého, žádný Pantene nebo Glisskur (nic proti nim :). Pokusím se proto o co nejpřesnější popis, aby mi pak někdo nedojel nafackovat, že mu museli ostříhat půl hlavy.
Naprosto nezbytné je uvést pár faktů o mých vlasech. Až do cca 18 jsem měla sice jemné, ale husté a pěkné vlasy. Pak přišlo první velké stresové období (to máte z toho, když se zamilujete až po uši do debila, co si skrz vás akorát řeší svoje vlastní zmatky), v 25 pak druhé (to máte z toho, když si naplánujete krásnou romantickou svatbu a pak se zabouchnete do někoho úplně jinýho a svatbu tři týdny před termínem zrušíte a zdrhnete) a třetí ve 33 (to máte z toho, že s tím dotyčným zůstanete a narodí se vám děti J). Takže do prvního porodu to jakž takž šlo, měla jsem sice třetinu vlasů, co v těch 18, ale mohla jsem je denně mýt a stajlovat, protože jsem měla čas. Pak už jsem čas neměla, nechala vlasy narůst a nosila permanentně culík, protože vlasy vypadaly dobře tak hodinu po umytí, pak splihly a byly hnusný.
Po narození prvního syna jsem přešla na Lush (New hair), se kterým jsem vydržela až do tohoto jara. To jsem následkem příšerné dehydratace začala mít docela problémy s vlasovou pokožkou a Lush, který je nacpaný SLS až po střechu ( a je to čím dál horší, jdou dolů s kvalitou a nikdo mi to nevymluví) mi přestal vyhovovat. Stejnou dobu si taky barvím vlasy hennou – tam jsem Lushi věrná stále.
Přešla jsem tedy na čistě přírodní péči a tady je to, co se mi osvědčilo nejvíc.
Upřímně, nejsem si jistá, jestli to je na vlasy. Na tubě o tom nic napsaného není, v popisech je toto použití  ale uváděno a jeden výrobek od Logony, který je prakticky totožný, na vlasy je (já ho mám na obličej). No a protože na obličej mi ta Logona vyhovuje víc, tak jsem toto odložila a zkusila na vlasy. Konzistencí to je bláto, toto navíc ani nepění, vlasy si člověk musí umýt tak, že to vetře do pokožky, tak nějak to vmasíruje a doufá, že to bude mít nějaký efekt.
Efekt je rozporný. Poprvé jsem byla nadšená a byla přesvědčena, že jsem našla favorita, který sesadí mého dosavadního (ten přijde nakonec, tak si počkejte). Vlasy byly nádherné, měkké, hladké, doslova zářily, na omak jako hedvábí. Ovšem problém nastal v momentě, kdy jsem to zkusila použít znovu, dvakrát za sebou už bylo prostě těch olejů moc a vlasy podle toho vypadaly (jako když si dáte olejový zábal a ten se pak vymyje jen tak napůl). Pokožka hlavy si lebedila, nicméně konce byly regulerně mastné (ovšem lepší než naopak, že jo, protože u kořínků to prostě mastné nebylo). Takže tohle si nechám na střídání a znovu to na vlasy kupovat nebudu (a na obličej asi taky ne, bo ta Logona je navíc i levnější).
SHIKAKAI
Vyčerpávající recenzi najdete od zdroje fotografie, nebudu trapně opakovat, co už Trb jednou napsala.
Já k tomu dodám jen pár věcí.  OPRAVDU to NEPOUŽÍVEJTE, pokud máte nějak chemicky ošetřené vlasy (trvalá, barva, přeliv…) a to ani po delší době. Shikakai působí lehce abrazivně, zdravému vlasu to nevadí, chemicky ošetření vlas je daleko víc porézní a křehký a výsledkem budou jen poničené a zhrublé vlasy. Já mám po shikakai vlasy boží. Drží tvar, jsou nadýchané, ale ne rozlítané, jsou spíš jako hmota, ale v tom nejlepším slova smyslu (kdo máte jemné vlasy, tak víte, jak to myslím). V komentech u trb jsem si přečetla, že krom Raw Gaia se dá sehnat i od jiných značek za příznivější cenu.
Já jsem si tehdy pořídila toto
Od té doby jsem měla i Raw Gaia a musím říct, že rozdíl tam je. Není strašně veliký, ale je, vlasy mám pěknější po RG, jsou měkčí a hlavně se daleko víc lesknou. Jinak jsou po shikakai přece jen trochu matné. Právě kvůli lesku a také pro regeneraci se po shikakai doporučuje použít kondicionér, já jsem si pořídila (aby to spolu pěkně ajurvédsky ladilo) Amlu.
 AMLA vypadá prakticky stejně jako shikakai a pokud uděláte stejnou pitomost jako já, že si to přesypete do pěkných krabiček od čajů, tak pak máte docela problém poznat, co je co. Já to poznám jen podle vůně, shikakai mi voní trochu jako kakao, amla ovocněji. Amla je totiž jakýsi ovoce podobný angreštu, které je usušené a pomleté a používá se to stejně jako shikakai – umícháte pastu, vetřete do vlasů a necháte cca 20 minut působit. Vlasy jsou po tom fakt moc krásné, lesklé a takové živé (je to nabité C vitamínem, nebo aspoň by mělo být). Jsou také hladké a efekt je srovnatelný s čímkoliv se silikony, taková ty hladké, klouzavé, superlesklé vlasy. Je trochu problém, že pokud to chcete – jako já – používat po shikakai, protože se to tak pěkně hodí k sobě a vy si pak plynete po té starobylé ajurvédské vlně, tak je to docela na dlouhý lokte a voser. Takže většinu času mi almla leží ladem, nicméně pokud nejste takový magor, že potřebujete používat věci podle toho, aby spolu tak nějak filosoficky rezonovaly, tak to můžete použít po jakémkoliv šamponu a efekt by měl být stejný (bez záruky, já to nedokážu, bojím se, že mně bohyně kali přijde vyliskat všemi svými páry rukou :).
Protože nemám objem a barvím hennou, tak mě zajímají samozřejmě nejvíc dvě věci – objem a prodloužení barvy. Tož jsem vyzkoušela dva šampony URTEKRAM, protože tu značku mám moc ráda. Používají kvalitní ingredience a cenově je to velmi příznivé a navíc se mi líbí to balení.
URTEKRAM s hennou
Je tam sice napsané s červenou hennou, ale šampon jako takový je hnědý (tady si uvědomuju, že nemám na vlasy nic, co by nevypadalo jako bahno. A pak se divím, že moje děti zbožňují skákání v blátě a v kalužích :). Jsou v něm jakoby drobečky (to je asi ta henna), ale nijak to ničemu nevadí, toto abrazivní není. Dělá krásnou hustou pěnu, úplně jsem ji milovala, takovou jakoby mléčnou, ale ne z kapučína (našlehanou), ale jako když na kafi trochu roztaje šlehačka. Vlasy jsou krásně měkké, nemám problém je rozčesat (to mám ale málokdy) a lesklé. S čím mám trochu problém je to, že je fakt výživný a už druhý den jsou vlasy zplihlé (jako teď si už dost vyskakuju, kdybych dřív měla vlasy zplihlé AŽ druhý den, budu posílat výrobci tisíce děkovných dopisů). Asi ho ještě někdy pořídím, ale spíš na střídačku nebo na léto, kdy jsou vlasy víc namáhané.
Tož totok je čistokrevné blato :). Opět to hezky pění a voní to jako pasta na zuby. Nevím, čím ty šampony pění, ale SLS tam není a to mojí pokožce stačí ke štěstí. Ale pozor – toto už opravdu je abrazivní dost, název regenerační je úplně mimo a rozhodně je to spíš na mastné vlasy. Objem to udělá skvělý, s rozčesáním nemám problém, vlasy můžu umýt za dva nebo i tři dny, pokud si do nich moc nesahám (tj.když mám zlomené obě ruce :). Ten si rozhodně hodlám kupovat opakovaně, nicméně je pravda, že docela vysušuje, takže čas od času to chce nějakou regeneraci.
Pokračování příště

Všechny "promo" obrázky jsou stažené z eshopu www.cestaprirody.cz. Jelikož mi nikdy nedali nic zadarmo (až na pár vzorků k mým objednávkám), tak jim mohu se zcela čistým svědomím udělat reklamu :). Většinu věcí mám od nich a za mě to je ten nejpřehlednější eshop, který jsem kdy viděla, je dobře zásobený a je fakt vidět, že to dělají lidi, co to dělají rádi a rozumí tomu. Takže jim tu reklamu udělám moc ráda.

Summary: Today´s guest post about organic hair care for thin hair were written by my friend Rena, if you want to read it, please use translator. Hope you´ll enjoy it as I did.


28 komentářů:

  1. Taky používám takovou lehce alternativní vlasovou kosmetiku. Akorát zrovna věcem s hennou a lávovou zemí se vyhýbám :) Henně proto, že jsem se jí přestala barvit, a lávovka mi už nesmí na hlavu, týden jsem po ní nemohla rozčesat vlasy.
    Ale mám moc ráda Shikakai, na vyzkoušení mě tu čeká Amla a už nějakou dobu používám i Urtekram :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi měla čistou lávovku, tak se nedivím, ten Urtekram je takový víc user-friendly a v té alve je fakt hodně olejů, vůbec jsem neměla pocit, že by tam nějaká zem byla (jako je tam, na obličeji cítit je :-) ) Ale myslím, že shikakai je lepší a i mi tak nějak přijde, že pro vlasy prospěšnější, přece jen to je ovoce a toto "jen" bahno :-)

      Vymazat
    2. Dala jsem do ní trošku oleje, ale ani tak to nepomohlo. Ani kondicionér nepomohl, ani tři další aplikace kondicionéru nepomohly :-D Měla jsem po ní ty vlasy jakoby umatlané a chytal se mi na ně prach. Ale na tělo ji používám ráda - přece musím tu kilovku, co mám doma, vypotřebovat :-D

      Vymazat
  2. Zni to moc zajimave, ale mam pocit, ze nic pro me barvene a suche vlasy, kterych mam tunu :) Ale TY me prekvapujes ze mas deti ;) no je hezky jak se s tema detma prekvapujem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suchý by asi nevadily, třeba ten hennový šampon musí být na suché vlasy skvělý. Ale to barvení jo, ono to nic udělat nemusí, ale může a hlavně to může nějak pozměnit tu barvu, což není ideální, že. A teda doufám, že to není jak u Trb - když se někde vyjevilo, že má děti, tak jí plno lidí psalo, že jako jé, já myslela, že je ti tak dvacet a tak. Ti lidi to asi mysleli dobře, ale když je někomu přes třicet a je fakt hodně vzdělaný (a že ona je), tak ho spíš potěší, když je to z toho psaného projevu poznat :-)

      Vymazat
    2. a mě to pořád těší. tak mě považuje moje okolí za dvacetiletou... no a co, však to je jenom výhoda. dokonce, to občas ještě uhraju na to, že chodím na střední... a hlavně naprosto zbožňuji ty pohledy, když se provalí, že mám dvě děti!

      Vymazat
    3. Z psaného projevu to samozřejmě poznat je, ale na fotkách vypadá mladě a to myslím potěší v každém věku nad 20, ne?;-)

      Vymazat
    4. Tak dvacet, to už by bylo moc, tak doufám, že nevypadám, přece jen potřebuju, aby mě zaměstnanci brali vážně :-) Mi stačí ke štěstí, když si myslí, že mi je 30, nejvíc mě pobaví, když na můj všetečný dotaz odpoví, že teda asi 30, ale že vypadám mladší :-)))

      Vymazat
  3. Právě dneska jsem se konečně odhodlala objednat si hennu Lush, když ji po sto letech měli skladem a zrovna mají český stránky poštu zdarma...jsem strašně zvědavá na výsledek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že pokud se nějak trefíš s barvou (ono to prostě vypadá púokaždé maličko jinak, taky podle toho, jestli to necháš schnout volně nebo pod fólií a tak), tak myslím, že prostě MUSÍŠ být spokojená, máš podobný vlasy jak já. Ale radila bych ti, když to bude poprvé, tak to obarvit třeba 2x po sobě tak po týdnu, jak to ty vlasy obaluje, tak je to prostě čím dál lepší, jak se zvětšuje ten nános. Jak tráva, no, musíš si nahulit hladinku a pak už to stačí jen udržovat :-)))

      Vymazat
    2. Asi to taky tak udělám :) už aby přišla. Nakonec jsem vzala jen brun, ty ji mícháš i s noir, že? Mě ani nejde o změnu odstínu, nějakou barvu a ani nechci nijak ztmavovat. Teda původně jsem chtěla, ale nakonec jsem se se světle hnědnou tak sžila a všichni mi ji tak chválí, že ji i nechám. A hlavně mi asi po letech ztmavla přírodní barva, už nejsem přírodní blondýna, takže hurá, nemusím se maskovat :)

      Vymazat
    3. Viděla jsem tu tvoji novou (starou :-) ) barvu jen na fotkách, ale myslím, že ti ji ta brun ztmaví. Já už to teď dávám, jak mi to přijde pod ruku, ono se to indigo v té černé strašně rychle vymývá a taky to musí schnout volně, aby to chytlo fakt dočerna a to pak ten bordel padá a mě to štve. To, co mám teď, je černá, ale v reálu to vypadá jako tmavohnědá a teď naposled to chytlo i dost červený odlesky.

      Vymazat
    4. Dáši, taky myslím, že ti henna vlasy ztmaví. Ale imho to neva, líbí se mi na tobě víc tmavé vlasy :) A henna je super věc. Za její objev a odvahu k vyzkoušení si dodnes blahořečím...
      Reni, přirovnání k trávě mě pobavilo :D Ale je to tak, čím větší nános henny, tím prospěšnější a barva sytější. Konce už mám fakt hodně tmavé, naopak u kořínků světlejší. Takové ombré vlasy naopak...
      Verunka

      Vymazat
    5. Taky to tak mám a když mám málo henny, tak si ji plácám jen ke kořínkům, konce mám prostě normálně černý a už se to snad ani nevymývá...

      Vymazat
  4. hele tak na celém článku mě zaujaly nejvíc dvě věci.
    1) sem si říkala, jak si to shikakai pěkně nafotila, dokonce lépe než já... a pak kouknu, že to je moje fotka. no nic takže pamět na odstřel.
    2) děti jsem si všimla, že máš, takže mě ještě překvapilo, že si takto rušila svatbu... a ještě romantickou...

    jinak já mám teď to bláto z fleru, takže další bláto zatím nepotřebuji. ale rozhodně mě zaujala amla, pořád si říkám, že bych měla vyzkoušet, tak teď asi mi to výhledově nedá. zas na druhou stranu, mě ta péče o vlasy moc nebaví, zrovna mám doma ještě pořád dva kondicionéry a pět šampónů, což je zásoba tak na rok. ovšem bláta z urtekramu taky zní docela dobře, v dánsku jsem urtekram kupovala často, ale to jsem si vybírala konvenčnější barvy... tak že bych nostalgicky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen první dvě fota jsou moje, já teda používám Alvu na obličej jako čistič :), na vlasy vzhledem k melíru se bojím, bojím.

      Vymazat
    2. no jasně... to mě právě zmátlo.

      Vymazat
    3. Stane se, no... Se uvidí, kolik to čte mých známých z nekosmetického světa, protože to je docela profláklá a všemi oblíbená historka. I prsten a šaty jsem měla, ale teď mám prsten daleko lepší, takže rozhodně nelituju :-) Já si právě říkala, že asi budeš urtekram znát.

      Vymazat
  5. Taky jsem chtěla vyměnit LUSH šampony a už měsíc testuju Urtekram (sice heřmánkový), ale jsem poměrně zklamaná...ale tak uvidíme, ještě mu dávám chvíli šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli používáš od Lush šampuky, tak si počkej na pokračování článku, našla jsem alternativu, co mi skvěle vyhovuje a stojí polovinu. Heřmánkový jsem nezkoušela, ještě se chystám na brown sugar.

      Vymazat
  6. Já používám na vlasy prakticky jen Lush a pořád mi vyhovuje, nicméně mě zaujalo to blátíčko z Urtekramu, nějaký objem by se mi teda dost hodil, ten mi Lush nevykouzlí na dýl než pět minut. A shikakai od RG chci vyzkoušet už od článku trb... Tak až aspoň částečně spotřebuju své zásoby Lushe, začnu testovat i jinde. Díky za přínosný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale fakt docela vysušuje - ten urtekram, tak záleží, jaké máš vlasy. Nicméně se to dá bez problémů zmírnit nějakým zábalem před umytím.

      Vymazat
  7. Zatím jsem spokojená s Lush šampóny, konečně si nemusím mýt vlasy každý den, ani obden, ale dokonce ob dva dny :) Jen SLS a parabeny nic moc, no.. Tak ti nevím, Rhassoul ale nevypadá vůbec špatně..

    OdpovědětVymazat
  8. Ženy, vy mě lámete!! :D
    Na ta ayurvédská blátíčka mě už delší dobu láká kamarádka Tigra, která si to na své vlasy a problematickou pokožku hlavy nemůže vynachválit. S pokožkou problém nemám, ale vlasy jdou vždy vylepšit, že... No a šampony taky zrovna řeším, protože jsem rovněž používala jedině šampuky od Lushe a až v posledních pár měsících jsem měla vlasy fakt hrozné, hned urousané, splihlé, jakoby mastné... no a přičítám to právě šampukům, jelikož obsah SLS v nich jsem až dosud vůbec nebrala v potaz (znovu se kamenovat nebudu, už jsem se dost ponížila svým doznáním u trb). Takže zkouším něco jiného. Asi taky časem dojde na nějaké bahno. Vysušování mi neva, na to mám opravné prostředky.
    Reni, moc jsi mě článkem potěšila, našla jsem v něm spoustu užitečných informací a hlavně podobenství v tvé vlasové péči a v mojí, což je fajn, že se můžu něčemu přiučit a čerpat ze zkušeností, které jsou mi prakticky "šité na míru" :-) A těším se na další článek s alternativou šampuků!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zas kvůli vám (se omlouvám, ale už jsem staršího data a fakt si nejsem stavu pamatovat, kdo psal co :-) ) hlodá, že bych si tu hennu namíchala sama :-) Tak to je taková odveta :-) A já mám pocit, že se ty šampuky hodně zhoršily, taky jsem byla dřív daleko spokojenější, ale když jsem je začala používat, tak pěnily daleko míň. Já si myslím, že ty bahna jsou super ještě na střídačku s něčím, patlat to na sebe pokaždé, to by mi jeblo, třeba včera jsem se dvecet minut před odchodem z domu rozhodla, že si MUSÍM umýt vlasy, protože se mi nelíbí, jak vypadají. Ale třeba na ten urtekram nedám dopustit, mám i tělové mléko pro sebe i pro děti a jsem hrozně spokojená, ten poměr cena/kvalita je super.

      Vymazat
    2. A děkuju za pochvalu, zjistila jsem, že mi jde daleko líp psaní všemožných plků o nesmrtelnosti chrousta (to je to stigma humanitního vzdělání :-) ) než psaní o něčem konkrétním, furt jsem měla pocit, že to je napsané jak od debila, ale nedovedla jsem s tím nic udělat :-) Klobouk dolů před vámi všemi, co to děláte, fakt. Už se nikdy nebudu nad žádnou recenzí ofrňovat, že se mi tam něco nezdá :-)

      Vymazat
    3. Hennu si míchá Verča, mě to jednak nebaví a zdržuje mě to, jednak se celou dobu snažím o minimalizaci červených odlesků, které jsou s klasickou hennou prakticky zaručené - nevím, jak by se dala henna namíchat tak, aby barvila na hnědo/hnědočerno a co nejmíň anebo vůbec na červeno. Nevím. Ale na iHerb.com jsem teďka objevila několik značek henny, které vůbec neznám a ve spoustě odstínů, takže tu bych ráda zkusila.
      Urtekram taky zkusím, popsala jsi ho dost přesvědčivě! A piš dál, píšeš fajně ;-)
      Verunka

      Vymazat
    4. Já si právě říkala, že možná, když už mám tu hnědočernou tak zažranou a vrazila bych tam hodně kafe, tak by to tak červený nebylo. Ale nevím, to je spíš taková křeč, já si teď míchám i masky a obecně jsem poslední dobou dost posedlá těma všemožnýma blátama, jílama a tak, tak že bych si míchala i hennu... Asi ze mě bude za chvilu nějaká ta ježibaba s lektvarama, pomalu k tomu spěju :-)

      Vymazat