Guest post Rena: Přírodní vlasová péče II.

Neuškodí malá rekapitulace z minula - až do cca 18 jsem měla sice jemné, ale husté a pěkné vlasy, pak přišlo několik stresových období, vlastně do prvního porodu to jakž takž šlo, měla jsem sice třetinu vlasů, co v těch 18, ale mohla jsem je denně mýt a stajlovat, protože jsem měla čas. Pak už jsem čas neměla, nechala vlasy narůst a nosila permanentně culík, protože vlasy vypadaly dobře tak hodinu po umytí, pak splihly a byly hnusný.
Po narození prvního syna jsem přešla na Lush (New hair), se kterým jsem vydržela až do tohoto jara. To jsem následkem příšerné dehydratace začala mít docela problémy s vlasovou pokožkou a Lush, který je nacpaný SLS až po střechu ( a je to čím dál horší, jdou dolů s kvalitou a nikdo mi to nevymluví) mi přestal vyhovovat. Stejnou dobu si taky barvím vlasy hennou – tam jsem Lushi věrná stále.
Přešla jsem tedy na čistě přírodní péči a v minulém článku jste si mohli přečíst o průběhu mého testování přírodní vlasové péči - shikakai, amle a bahně a dnes popojedem k vítězi :).
Když jsem si poprvé kupovala shikakai, tak jsem chtěla k tomu i něco „normálního“ do zálohy a volby padla na NEELAYADI – ajurvédské mýdlo na vlasy a podrážděnou pokožku hlavy
Podrážděnou pokožku hlavy jsem měla až hanba, tvarem se blížil mým oblíbeným šampukům a dočetla jsem se, že i pění. No, jednu nevýhodu vidím – je to až moc dokonalé, nudí mě to trochu a furt experimentuju, abych si pokaždé, když si tím umyju vlasy, vynadala do blbých rozmarných krav :). Vlasy jsou čisté, lesklé, měkké, vyživené, ale ne ztěžklé a vydrží nejdéle hezké (myju klidně i třetí nebo čtvrtý den, což jsem vždy považovala za sci-fi, pokud pominu život mimo civilizaci). Použití stejné jako šampuk, pění to a vydrží to přibližně stejnou dobu. A ani to nevypadá jako bláto a myslím, že tam ani není nic abrazivního, vlasy to dokonce asi i něčím obalí, protože když jsem používala jen toto a hennový Urtekram, tak mi začala henna blbě chytat.

V současné době většinou používám tak nějak mix všeho zmíněného v minulém článku a Neelayadi, baví mě to a přijde mi, že to těm vlasům prospívá.

Výhody a nevýhody přírodní péče
Výhody
  • Pokud jste svoje vlasy už odepsaly a pravidelně máte chuť ostříhat se na 5mm, abyste měly pokoj, tak by vám to mohlo vrátit radost a dobrý pocit z vašich vlasů jako mně.
  • Vlasy vypadají úžasně zdravě, jsou hedvábné na dotek.
  • Asi nic nevyřeší lépe a rychleji problémy s vlasovou pokožkou.
  • Po pár týdnech se vlasy začnou lesknout jako blázen (asi ty obsažené oleje) a na rozdíl od chemických přípravků se vám ten lesk po jednom umytí jiným (klidně i chemickým) šamponem nevymyje.
  • Většinu věcí seženete v bio kvalitě.
  • Pokud nemáte problém s rozčesáním, tak po umytí už nepotřebujete žádný další přípravek – tužidlo, sérum na konečky, lesk… a efekt je prakticky stejný jako se všemi těmito serepetičkami
  • Záhadným způsobem vypadají vlasy od umytí čím dál lépe, jak dlouho to vydrží, než se to zlomí, záleží na tom, jak rychle se vám vlasy mastí. Ale takový ten efekt, kdy vlasy vypadají po umytí dobře a pak už se to jen zhoršuje, tam prostě není.
  • Výhoda pro mastné vlasy – hlavně shikakai a rhassoul výrazně prodlouží dobu mezi mytím.
Nevýhody
  • Naprosto neslučitelné s jakoukoliv chemií, zejména barvením. Pokud byste na to chtěli přejít a máte vymytou barvu, připravte se na olejové zábaly a tak.
  • Většina věcí fakt moc nevoní, nicméně si do toho zase můžete nakapat éterák podle vlastní chuti
  • Vzhledem k tomu, že až na to mýdlo je většina věcí docela tmavých, tak je dost pravděpodobné, že nebudou vhodné pro hodně světlé vlasy – přece jen v Indii moc nordických typů nenajdete
  • I pokud barvíte hennou, tak je to potřeba trochu hlídat, ne všechny kombinace jsou úplně ideální. Já se před barvením pro jistotu umyju 2-3 Lushem
  • Pokud nejste z velkého města, hodně věcí asi seženete jen přes net, což se prodraží o poštovné.
  • Shikakai, rhassoul i henna dost vysušují vlasy, takže na suché vlasy to bude chtít různé kondicionery nebo masky. Ale zas se můžete vyřádit v těch vlasových olejích, což já třeba moc nemůžu a dost mě to mrzí. Takže to je relativní.
Na fotce jsou vlasy pouze umyté, nefénované, asi 14 dní po barvení (které skoro nechytlo). Je to sice s bleskem, ale je tam právě pěkně vidět ten lesk, vypadají tak normálně. Zbytku si nevšímejte :).
První obrázek je stažený z eshopu www.cestaprirody.cz. Jelikož mi nikdy nedali nic zadarmo (až na pár vzorků k mým objednávkám), tak jim mohu se zcela čistým svědomím udělat reklamu J Většinu věcí mám od nich a za mě to je ten nejpřehlednější eshop, který jsem kdy viděla, je dobře zásobený a je fakt vidět, že to dělají lidi, co to dělají rádi a rozumí tomu. Takže jim tu reklamu udělám moc ráda.

Summary: Today´s guest post about organic hair care for thin hair were written by my friend Rena, if you want to read it, please use translator. Hope you´ll enjoy it just as I did.

16 komentářů:

  1. Reni, to mi nedělej!! Co příspěvek (tvůj), to pocit (můj), že nutně musím OKAMŽITĚ něco změnit. Ano, konkrétně teď zvažuju, zda vezmu Neelyadi anebo Shikakai a do kombinace Amlu. Ale jo, asi by to něco chtělo. Vlasy mám v podobné kondici jako ty, akorát mám pocit, že jaksi řídnou :( Pomůže to i na to? Mám zprostředovaně zkušenost, že jo; zajímal by mě tvůj názor. Podle toho, co odpovíš, se pro ayurvédu rozběhnu ihned anebo to odložím až na pozítří, hihi :D )

    Otázka za dva bludišťáky: co udělám s tím množstvím doma nakupených tuhých šamponů od Lushe?? Protože mi fakt nedělají moc dobře, ale nevyhodím je, to je pochopitelné.

    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemít vlasy s melírem, okamžitě bych házela do koše. Hlavně když vidím ten lesk.

      A co blogsale?

      Vymazat
    2. Veru, mně to proti padání vlasů pomohlo, dokonce mi začaly podrůstat nový, ale nevím, do jaké míry se to na tom podílelo, resp.jak moc to pomůže i někomu dalšímu, protože já jsem v posledních 5 letech pořád jen těhotná, kojící nebo obojí, takže ty hormony rozhodně nejsou ještě usazený a můžou ovlivňovat dost věcí. Ale myslím, že všchno, co ozdraví pokožku hlavy, určitou měrou pomůže. A ten lush bych tam úplně nezavrhovala, já si ho nakonec nechala na střídačku a používám ho před barvením hennou nebo když mám třeba někdy pocit, že ty vlasy jsou těma různýma olejema obalený trochu moc. Když ho použiju jednou za čas, tak mi nevadí, jen už jsem si odvykla, jak jsou ty vlasy po tom lehký a rozlítaný.
      Day a co máš k tomu šamponu od Lidušky? Já mám totiž ten PM kondicioner - hydratační - a ten taky dělá vlasy moc pěkný a navíc i krásně voní narozdíl od všech těch blátíček a spol.

      Vymazat
    3. Už jsem šampon dopotřebovala :) byl skvělý, ale teď " musím " dopotřebovat ty co mám doma a ty mi zas až tak nesednou a potřebovala bych něco na prostřídání /Tony a Guy a Tigi mi vlasy dost suší.

      Vymazat
    4. Každopádně musím něco zkusit. Vlasů mám na objem asi půlku co před dvěma lety. Sice konstatně dorůstají nový, ale ty dlouhé... je jich prostě míň a míň :( Zajdu do Biooo, tam by tyhle serepetičky mít měli.
      Dík!
      V.

      Vymazat
    5. Mají to tam určitě a spoustu dalších věcí, já se děsím toho, až se tam někdy sama dostanu, zatím jen pokaždé zaúkoluju manžela, když jede do Prahy, takže to nemůžu přehánět :-)

      Vymazat
  2. To mě zaujalo, kouknu se na ten šampón :) Nebarvím, vlasy mám krátké a skoro se jim nevěnuju. To bude pro mne jak dělané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já myslím, že by mohlo, jako ruku do ohně za to samozřejmě dát nemůžu, protože já bych to na vlasech asi ani nepoznala, kdyby to bylo maličko abrazivní (to shikakai i rhassoul je dost, toho si nejde nevšimnout :-) ). Tak spíš koukni na složení, jestli tam není něco, co by ti mohlo vadit. Ale myslím, že snad ne.

      Vymazat
    2. Já už mám vlasy všechny nové a svoje. Takže i kdyby to drhlo, pořád je to můj vlas. Nebarvím asi rok? a barvené vlasy jsou všechny odstřižené. Podle složení já teda nepoznám absolutně nic, nikdy jsem to moc nezkoumala.

      Vymazat
    3. Tak na zdravý přírodní vlasy to musí být v pohodě.

      Vymazat
  3. Reni, to by ani to NEELAYADI mýdlo nešlo na chemicky barvené vlasy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já právě absolutně neposoudim, že jo :-) Přijde mi to dost jemný, nebarví to, tak možná, ale prostě furt je to tak, že ty přírodní věci jsou docela agresivní v tom smyslu, že ta účinnost není nijak modifikovaná, když to není nějak ředěný nebo tak. Takže to je vždycky trochu sázka do loterie, co to udělá, když se to potká s chemií.

      Vymazat
  4. tak říkáš mýdlo jo? no nevypadá to špatně, zní to ještě líp... začínají se mi tady nějak doma hromadit šampóny a to jsem si myslela, že bych teď koupila nějaké nude nebo fruit kicks v tescu (fakt jsem pořád na větvi z toho šampónu live clean a tohle je od toho samého výrobce).

    jo a navíc jsem zjistila, že ten šampón od pure fiji, co byl v ladyboxu, je boží. asi ho taky budu muset mít. no a ty do toho s nějakým ajurvedským mýdlem... to si přece nemůžu nechat ujít. teď zrovna koukám, že by ho měli mít normálně v kotvě. a to mám v praze při cestě... fakt jako jděte s tím všichni někam, já to asi budu muset koupit!

    OdpovědětVymazat
  5. Chacha, aspon vidus, jaky to je :-) A beztak si za to muzes sama, ja se ke vsem tem serepetickam dostala pres shikakai a kde jsem si o nem asi prvne precetla, ze... Bych jinak ani nevedela, ze neco takovyho je. Jak se do lesa vola....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teď tedy nevím, o čem mluvíš. já jsem nikdy nikam nevolala...

      Vymazat
  6. Mno jo, když já občas barvím i chemií, někdy prostě není čas (= chuť) strouhat a míchat hennu, že.. Rozhoduju se teda mezi Rhassoulem a tímto mýdlem, ale tohle bude asi lepší, poslední dobou mi vlasy dost elektrizují..

    OdpovědětVymazat