Recenze: Les Fleurs de Bach Anti-stress pleťová maska

Je to asi rok, co se jsem si testováním přírodní kosmetiky nejmenované značky způsobila hodně nepěknou alergickou reakci a pak jsem velice dlouho pleť dávala do pořádku. Od té doby jsem poučena, že ne všechno přírodní a chválené je na citlivou pleť "to pravé ořechové" a taky přistupuji k novinkám z pleťové péče velmi, velmi obezřetně a testování jakékoliv novinky je u mě běh na dlouhou trať. Takže dnes recenzovanou masku Les Fleurs de Bach Anti-stress jsem testovala v řádu měsíců. Kolem konceptu "bachovek" tu bylo vloni menší haló, ale s klidným svědomím můžu říct, že z kosmetického hlediska je takhle maska dobrá a neříkám to jen proto, že jsem ji dostala k testování.
Les Fleurs de Bach Anti-stress pleťová maska je v současnosti moje nejoblíbenější maska. Najít hydratační masku lehčí konzistence pro citlivou pleť totiž není ani v dnešní široké nabídce nic jednoduchého a s LFdB se to povedlo. Maska není vůbec hutně mastná a nezacpává póry. Má sice hutnější, ale velmi luxusní, gelovo-krémovou konzistenci, která se do 10-15 minut zcela vsákne. Obvykle ji používám v tenčí vrstvě když mám pocit, že je pleť vysušená a potřebuje hydratovat, ale nejraději si dávám masku ve vaně. V silnější vrstvě ji po čtvrt, až půl hodině vmasíruji do pleti. 
Krátce po nanesení je chvíli chladivá, ale to jen ze začátku. Pleť je po požití hydratovaná, jakoby naducaná. Důvod proč mi ale vyhovuje je, že jsem při jejím dlouhodobém používání nikdy neměla potíže s přesušenou pletí, nebo akné, nemluvě o alergické reakci. Celkově je tato maska vhodná pro pleť extrémně citlivou, tak i stárnoucí. 
To čeho si u anti-stress řady všimnete, je vůně. Měla být tvořena kombinací pomeranče a bergamotu, doplněnou o levanduli, pačuli a eukalypt. Já výrazně cítím právě hořkost pomeranče, který je doplněn chladem levandule a v závěru za ním eukalypt, vůně je to osvěžující, ale spíše jemná, v žádném případě ne vlezlá. Voní tak nějak bylinně - lékárensky.  
Velmi se mi líbí balení, je stylově čisté, trochu retro lékárensky, zcela věrné konceptu Bachovek. Maska je balena v hnědé plastové tubě, jestli si někdo pamatuje laboratorní sklo, ty tmavě hnědé lahve s broušenými uzávěry, tak přesně ten odstín to je, balení je polo průhledné, takže vidíte kolik zbývá. Na tubě i krabičce je stylizovaná fialová pečeť Les Soins aux Fleurs de Bach. 
Cena: 60 ml masky je v eshopu za 762 Kč, pokud ale nechcete riskovat, nebo chcete ušetřit, doporučuji koupi vzorku masky, to vyjde 15 ml na 80 Kč.
Asi všichni víte, že Les Fleurs de Bach odvozuje svůj název od květových esencí Edwarda Bacha, tedy kapek skládajících se 1:1 z výluhu rostlin a koňaku,  jež se při různých psychických disbalancích kapou pod jazyk. Základních kapek existuje 38, každá je určena pro jiný typ negativní emoce a existují i další mixy, pro zájemce info zde. Kosmetika anti-stress řady by tedy měla být založena na homeopatické bázi a působit nejen skrze pleť, ale i svou vůní vnitřně harmonizovat a navozovat duševní pohodu. 
Anti-stress řada má obsahovat tyto esence /převzato z webu bio-bachovky/
Řepík lékařský - pomáhá získat jistotu, pohodu a vyrovnanost 
Dubletní - pomáhá získat silnou vůli, vytrvalost a spolehlivost
Netýkavka žláznatá - pomáhá navrátit shovívavost, toleranci a vlídnost
Jírovec maďal - pomáhá zklidňovat a pročišťovat mysl
Borovice lesní - pomáhá zmírnit pocity viny a výčitky svědomí
Jabloň lesní - čistící esence: pomáhá věcem, situacím dodat perspektivu a význam
Sporýš královský - pomáhá posílit pokoru a dodat klid a vnitřní harmonii
V tom tvrzení vidím největší úskalí, princip "emoční rovnováhy" nastolené esencemi je pro mé racionální já možná ještě méně stravitelný, než to, že vám nějaký krém vymaže vrásky. Obávám se, že věci jako vytrvalost nebo vlídnost si aplikací masky přičarujete těžko, což může být pro běžného koncového zákazníka trochu matoucí. Do jisté míry vždy záleží na tom jestli tomu věříte, nebo ne. Upřímně, osobně si nemyslím, že tak marginální věc jako je pleťová kosmetika, byť obsahuje bachovy esence, může nějak výrazně ovlivnit vnitřní rozpoložení člověka, je ale pravda, že když si dám si relaxační čtvrtpůlhodinku, namažu se maskou, vezmu si knihu kindle a vlezu do vany, tak mě její vůně spolehlivě uklidní a "povznese", nicméně představa, že po namazání ze mě spadnou všechny starosti je trochu sci-fi.Složení
A pro lepší čitelnosti ještě jednou složení  /převzato z vebu LFdB/ :
AQUA (WATER), CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GLYCERIN, DICAPRYLYL ETHER, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL, TILIA PLATYPHYLLOS FLOWER WATER, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE CITRATE, OCTYLDODECANOL, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, GLYCERYL STEARATE, MELISSA OFFICINALIS FLOWER/LEAF/STEM WATER, MICROCRYSTALLINE CELLULOSE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), BENZYL ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., XANTHAN GUM, CELLULOSE GUM, SODIUM DEHYDROACETATE, TOCOPHEROL, CITRIC ACID, SODIUM PHYTATE, LIMONENE, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) PEEL OIL, LINALOOL, ALCOHOL, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL, CINNAMOMUM CAMPHORA (CAMPHOR) BARK OIL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF OIL, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT, SALVIA SCLAREA (CLARY) OIL, PEUCEDANUM OSTRUTHIUM LEAF EXTRACT, DEHYDROACETIC ACID, ANISALDEHYDE, POGOSTEMON CABLIN OIL, SODIUM BENZOATE, AESCULUS HIPPOCASTANUM FLOWER EXTRACT, AGRIMONIA EUPATORIA EXTRACT, IMPATIENS BALSAMINA EXTRACT, PINUS SYLVESTRIS BUD EXTRACT, QUERCUS ROBUR BUD EXTRACT, MALVA SYLVESTRIS (MALLOW) FLOWER EXTRACT, VERBENA OFFICINALIS FLOWER/LEAF EXTRACT, POTASSIUM SORBATE. 
Pokud milujete certifikace, pokocháte se  také.
Verdikt:  Nejsem z těch, co plně věří holistické filozofii bachových esencí, nebo aromaterapii, na druhou stranu v momentě když jsem ve stresu je vůně jednou z věcí, které vnímám tak nějak víc. Maska Les Fleurs de Bach Anti-stress je ale vynikající i "jen" jako maska. Funguje totiž skvěle. Je lehčí gelovo-krémové konzistence, velmi jemná a hydratační. Není příliš mastná a nezacpává póry, označila bych ji spíše jako klidnící. Výrazně mi vyhovuje, že jde o masku, která se nemusí smývat, takže lze použít i když spěchám. Výsledky jsou dobré, při jejím dlouhodobém používání jsem nikdy neměla potíže s přesušenou pletí nebo akné, nemluvě o alergické reakci, což nemůžu říci třeba o maskách od Estee Lauder, nebo Chanel, ale bohužel i Nobilis Tilia. Ano, je drahá v porovnání s dorgérií, ale nemyslím si, že by byla nějak výrazně dražší než masky v parfumerii od luxusních značek, které jsou často narvané prarabeny a silikony. Vyšší cena je prostě daň za přírodní ingredience. Pokud máte příležitost zkuste zajít do jejich obchodu v Praze.

Disclaimer: Masku jsem dostala na testováni, používám ji asi půl roku. / Mask was given to me by czech Les Fleurs de Bach PR.
 
Summary: Les Fleurs de Bach Anti-stress face mask is nowadays one of my favorite facial treatment. In general it is natural/organic soothing mask with a pleasant smell. It contains Bach flower essence that soothes not only your dehydrated skin, but also it should work with your emotional imbalances. I like the cream gel texture that you apply on your skin and let it absorb or massage excess in your skin.  Skin is not oily afterwards I really like that it's calming and soft, no allergies whatsoever and my skin is extremely sensitive. If irritated prone to dryness, redness and break outs. Basically it is luxurious spa treatment for home, very relaxing. I love use it during the bath just to relax and plump my skin.

14 komentářů:

  1. Docela mě zaujala, ale já mám nejraději slupvoací masky, ktereé se pak už nemusí pracně smývat :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě slupovací strašně, ale strašně suší. Nemluvě o tom, že třeba okurkového Freemana neumím smýt.

      Vymazat
  2. Vypadá dobře, měla jsem od nich vzroky krémů a byly fajn. Snad sji neměla tu alergickou reakci po těch krémech od mne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, pai bylo bez problémů, alegii jsem měla na Hauschku. Krémy jsem měla taky a oba byly fajn, ale používám teď Aromatherapy Associates, takže LFdB jsou v čekacím listu.

      Vymazat
    2. Na recenzi o AA bych byla velmi zvedava :) Jj, Hauscku mi ani nepripominej. Ja ho zkousela jeste v dobach, kdy ma plet byla mastna a byl to des, tak zalepeny a ucpany a dehydratovany oblicej...nikdy vice.

      Vymazat
    3. Můžeme si podat ruce, bezkonkurenčně nejhorší zkušenost z přírodní kosmetiky, přesušená pleť, čevené poláky, leprózní olupování kůže, skončila jsem na kožním, protože jsem se vytrvale přesvědčovala že to ten hauschka přece nemůže být.

      Vymazat
  3. fakt jo? takže maska je dobrá? přiznám se, že ta mě asi zaujala nejvíc z bachovkové nabídky, dokonce jsem uvažovala, že bych si ji koupila za své vlastní peníze. no ale pak nabachovaná kauza mě zbavila jakýchkoliv pohnutek, které by vedly k nákupu. tak trošku si mě znovu nahlodala... ale asi raději ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na psí uši, na kočičí svědomí. Vytáhla sis prostě černého petra. Kdyby si ji chtěla zkusit, můžeš ten vzorek :). Myslím, že by bylo škoda zatratit značku jen kvůli špatné zkušenosti s jednou věcí.

      Vymazat
    2. a tak já tu značku víceméně spíš zatratila za to, jak se ke mně chovali... což myslím ani vzorek masky nevyžehlí. na druhou stranu jsem opravdu ráda, že jsem svůj slovník rozšířila o výrazy jako nabachovaná, vybachnutá, bachnout a podobně!

      Vymazat
  4. Tak to zní velmi dobře, na pleťové masky si potrpím a tato zní velmi lákavě. Líbí se mi složení i balení. Je super, že nabízí i vzorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, sice si nejsem jistá na jak dlouho, ale myslím, že to stojí za vyzkoušení.

      Vymazat
  5. Já nechápu jednu věc - 60 ml / 762,- a 15,- 80Kč. To bych za 4x 15 ml měla plné balení v ceně 320,- ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápeš to zcela správně...

      Vymazat
    2. No tak to pro mě logiku vážně nemá, z hlediska té značky...kdo by si to nespočítal a koupil plné? Jdu zkusit to malé :-)

      Vymazat