Hlednání vhodného primeru: recenze SkinFood Black Egg Pore Primer

Minulý týden byl u mě ve znamení velkého přesunu na zahraniční stáž, takže jsem nestihla reagovat na probíhající diskuzi o ladyboxu, ale chci říct, že jsem za ní opravdu moc ráda, protože mě bavilo číst ji. A řekněme si to narovinu, je bezesporu zajímavější než celý článek, takže děkuji diskutujícím za přínosné poznámky. Dnes je tu dlouho odkládaná recenze na SkinFood Black Egg Pore Primer. Jsem na vážkách, primer totiž plní svou funkci a přesto mi nevyhovuje a přijde mi blbé ho shazovat proto, že mi nesedl. Takže omluvte mírně schizofrenní recenzi.
Už jsem při recenzi "lososího" korektoru psala, že Skinfood je korejská značka pleťové a dekorativní kosmetiky, která inzeruje používání jedlých přísad do svých výrobků. Ve smyslu, máme tu med, okurky, broskve, které mají pozitivní účinky na pleť, tak je dejme do naší kosmetiky. Onou kouzelnou ingrediencí v tomto primeru jsou černá vejce, ano, přesně ta trochu strašidelná tisíciletá vejce, která se nechávají ve směsi popela, vápna a dalších složek projít alkalickou koagulací. Výsledkem je černé vejce, respektive namodralý žloutek a hnědavý rosolovitý bílek s mírně siřičitým aroma. Chuťově je to zvláštní, nic pro středo evropské žaludky, ale ochutnala jsem a není odporné, jen nezvyklé. Ale jako hlavní ingredience v primeru, to my nedalo spát až tak, že jsem ho koupila.
V reálu se černému vejci podobná primer jen obalem evokujícím jeho tvar (černá špička, zbytek je perleťově bílý plast), sirný zápach, který se pojí s černými vejci jsem nezaznamenala. Spíš má neutrální, trochu generickou, "zdvořile květinovou" parfemaci.
Už název naznačuje, že by měl jít o primer, který vyzmizíkuje póry, krom toho by měl zmatnit a vyhladit pleť, tedy připravit ji pro bezproblémové nanesení makeupu. A jak mu to jde? Tak u mne asi poloviny.  Ano, prodloužil výdrž makeupu (záleželo na typu makeupu, průměrně prodloužil výdrž o dvě hodiny), matoval, ale ... cenou za delší životnost makeupu je komplikovanější nanášení. Pokud jsem použila prsty, což je u mě 90% aplikace, měl tendenci rolovat se s makeupem (i po zaschnutí). Matuje, ale póry a nerovnosti nevyhladí a lepší výsledek v maskování mívám s "obyčejmým" krémovým makeupem. 
Nejhorší je ale čistě subjektivní věc, pořád ho na pleti cítím. Asi je to tím, že jsem měla buď přírodní primery (korres a spol) bez silikonů, nebo MAC a byTerry, které zase mají vychytanou konzistenci, takže netuším jestli v porovnání s drogérkovými variantami není zrovna tento terno. Pro mě nebyl, jako pleť je zmatněná, ale já mám pocit že je mastná, což není, jen je na dotek podivně hladká. Takže výtka veskrze subjektivní.  
Konzistence je gelová, průhledná, hodně klouzavá, vsakuje se pomaleji, ale poté co jakoby zmatní a na pleti vznikne taková hladká vrstvička. 
Verdikt:  Přiznám se, že jsem podlehla touze vyzkoušet primer co vyzmizíkuje póry, zmatní pleť a prodlouží trvanlivost makeupu (záleží ovšem na typu makeupu, zatímco krémové mizí rychle, gelové a ty na báti vody si s ním rozumněji) aniž bych ho měla možnost vyzkoušet a našla dostatek recenzí na internetu, což se mi trochu vymstilo. Nemyslím, že je Black Egg primer špatný výrobek. V podstatě splňuje vše co slibuje, jen má "malou" vadu, na pleti mi vadí. Vám možná bude sedět a možná taky ne, každopádně bych před nákupem rozmyslela, jestli nejste zháčkani jako já. Tento primer bude sedět těm, co nemají extrémně citlivou pleť, ačkoliv ke cti mu slouží, že na mojí citlivé, dehydratované, pleti neudělal paseku. Neměla jsem při jeho používání alergickou reakci, žádné náhlé akné, ani zvýšené maštění pleti. Pokud máte chuť na primer tak tento není špatný ve své cenové kategorii, ale abych pravdu řekla, nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci. Raději si příště našetřím na pořádný primer, který bude fungovat zároveň i jako péče. Jako třeba tento (indicie pro Ježíška) hyalurenový primer
Kde seženete: ebay (já brala u rubyruby76).
Cena: liší se dle prodejce

Summary: It took me a while to write review on SkinFood Black Egg Pore Primer because even thou its a product that didn't worked for me, it could be great product for somebody else. This primer is a good base for your makeup, it prolongs wearing time and provides mattified base for application, yet there is one big complain - it doesn't feel well on my skin. I haven´t had any allergic reaction whatsoever, yet compared to Korres primer or byTerry one I used before, it sits on the top of my skin like some kind of invisible smooth film all day long. Also you have to be careful with makeup application, sometimes when I used my fingers, makeup slipped away, application with stiffling brush was OK. As always Skinfood packaging is cute, it imitates egg shape because one of ingredients should be black egg (hence the name) aka thousand year egg with distinctive sulfurous odor. Scent of primer is just unified soft floral scent. Even thou this one didn't worked for me, maybe on your skin type ... Anyway next time I would rather invest in some primer with active ingrediences. 

8 komentářů:

  1. Se přiznám, že jsem se ho trochu bála zkusit skrz ty silikony, ale po té schizofrenní recenzi jsem musela :-) Primery normálně nepoužívám už delší dobu, takže nemůžu porovnávat, nicméně přidám pár dojmů. Zkusila jsem jen na nos a okolí - opravdu viditelně zjemnil póry, zmatnil (což nebylo nijak snadné, protože jsem místo denního krému použila šípkový olej) a pleť vypadá fakt líp. Ten silikonový povlak je nicméně na omak znát (ale necítím ho) a já to strašně nemám ráda, nicméně teď - cca po dvou hodinách - už je skoro neznatelný. S makeupem to neposoudím, jsem nemocná, takže malovat se asi nebudu. Nicméně kdybych neměla problém se silikony (způsobují mi cystické akné), tak bych asi byla hodně spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až se uzdarvíš, můžeš zkusit i to. Je fakt, že funguje, ale ty silikony, navíc jsem nikde nenašla složení (jen v té korejštině a to je mi platné asi tak jako mrtvému zimník).

      Vymazat
  2. Ahoj Day :)A které další primery z těch, co jsi vyzkoušela, bys ještě doporučila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Elis, to je ošemetná otázka, záleží na tom co od primeru budeš chtít. Ty přírodní ti nikdy úplně nezmatní a neudělají hladkou pleť, jen prodlouží životnost makeupu, ten Korres, ze silikonů mi přišel slušný L´Oreal, myslím že se jmenovat Secret Camuflage. By Terry věci jsou skvělé, ale jejich cena je opravdu velmi vysoká.

      Vymazat
  3. To balení ve tvaru vejce je boží :). Ale jinak mě taky nenalákal, nemám ráda, když něco na obličeji cítím, což by se mi s ním pravděpodobně stalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, trochu mě zklamalo, že ho cítím, ale funkci splňuje skvěle, tak nevím, jestli nejsem moc vybíravá blogerka :).

      Vymazat
  4. Já tak nějak celkově primerům (to je ale hrozný slovo:-D) nevěřím a nebaví mě přidávat ke kosmetické rutině další přípravek, ale zase jsem se poučila, že existuje něco jako černé vejce, doteď jsem neměla tucha. Kde jsi chutnala, jestli to není tajné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejni, mě baví právě ty funkční aka teb byTerry, tento zas až tk ne. Černé vejce se dá sehnat v asijských obchodech, kdysi ho měli i v TESCU, ale já jsem jedla v činské restauraci Huang He ve Vršovicích
      http://www.huanghe.cz/

      Vymazat