Jak zkracuji a pečuji o nehty

Posledně jsem dostala mailem dotaz, jak dělám nehty a ačkoliv tenhle příspěvek mám plánovaný už dlouho, stále jsem se k němu nemohla dostat, takže jsem se rozhodla se překonat, fanfáry, tady je.
Nemám na to žádný rituál z jednoho důvodu, že se snažím proces co nejvíce urychlit. Obvykle dělám víc věcí najednou, takže představa vyhrazeného delšího času na nehty a jejich úpravu není reálná. Vrchol mojí péče je to, že si občas ruce namažu krémem co potkám cestou a při mytí nádobé a úklidu domácnosti používám rukavice. Je ale něco co dělám pravidelně -  úprava kůžičky.
Tady je postup:
V současné době mám jablečný odstraňovač od firmy Cuccio - Apple Cuticule remover, ale ruku na srdce, postačí v podstatě jakýkoliv lehčí krém, který kůžičku změkčí. Pokud budete investovat  platí, že většina firem má svoji variantu, mě vyhovoval téměř každý který jsem kdy vyzkoušela, až na ORLY Cutique, který mi na rukách zoxidoval a obarvil kůžičku i nehty na oranžovo (bylo to na manikůře OPI v salonu a prý to občas dělá, tak pozor, byly jste varováni).
EDIT: Skvělý je CND Cuticule eraser.
Na každý nehet dám trošku, rozprostřu a po chvíli působení kůžičku zastrkám. Nejšetrnější je pomerančové dřívko, levná zastrkávátka z PVC můžou víc ublížit, ocelová nejsou špatná, ale je potřeba s nimi opatrně. Já osobně teď, nejen proto, že jsem ztratila dřívko, "používám" nehet druhé ruky (odhadnu tak nejlépe tlak). Jemně jím kůžičku zastrčím a objedu kolem dokola lůžka, aby nikde nepřečníval kousek kůže. Rozhodně si kůžičku na nehtech nestříhejte, roste pak rychleji a vy si taky můžete ublížit (a v případě nutnosti dosaďte netrhat a nekousat).
Výsledek by měl vypadat zhruba takto.
Moje nehty mám ráda krátké, lépe se mi s funguje v běžném provozu a tak nějak se mi  víc líbí, takže jednou za tři až čtyři týdny zapilovávám. Nehty při manikůře nestříhám, rozhodně bych je už nikdy nestříhala kleštičkami na nehty, protože přímo cítím tlak, lterý jepři stisku vyvíjen.
Nejšetrnější metodou je pilování, které je sice časově náročnější, ale preciznější. 
Při posledním lakováním před zkracováním zkracováním volím tmavší barvu laku, to aby se mi pak lépe pilovalo. Na tmavém podkladu můžete lehčeji kontrolovat tvar nehtu než při "čistých" průhledných nehtech, které svádějí ke kopírování lůžka.
Nejdříve použiji hrubý pilník, oblíbenec je ORLY 100/200 GRIT alias zebra se kterým zbrousím hrany (viz fota), pak střed a pozor VŽDY JEDNÍM SMĚREM. Dokud nejsem spokojena s tvarem, což u mě vypadá asi takhle.
Pak nastává fáze kdy odlakuji lak a jdu si umýt ruce. Nejlépe se mi osvědčily kosmetické tampónky z DM - Ebelin, ostatní se trhají (Belle) a vatové chomáčky jsou až moc propustné.
U odlakovače je u mě klíčová cena (ano jsem levná a vím to), velké částky bych do něj neinvestovala, protože ve většině případů je složení velmi podobné, neřkuli totožné. Co bych ale doporučila je nová stiskací lahvička bezacetonového odlakovače z DM, což je pohodlnější než pokaždé šroubovat a otáčet celou lahvičku. Mají ji jen u bezacetonového odlakovače, který nestojí za moc, ale já jsem po vypotřebování nalila odlakovač Rossman.
Po odlakování mám zhruba takovéto nehty. Jak už jsem psala, hranatému tvaru obrousím rohy, nemám totiž čisté "cihličky" ráda, stejně tak jako dlouhé a špičaté nehty.
Teď už je vidět, proč zapilovávám když mám nalakované nehty, kdybych pilovala teď budu kopírovat linii nehtového lůžka a bude to nerovnoměrné.
Teď přichází na řadu dopilování nehtu jemnějším skleněným pilníkem.
Pak si dám na kůžičku a na nehty hutný krém a nechám ho chvíli vsáknout. Nejraději mám LUSH Lemony Flutter. Je ale hodně hutný /pastovitý/ a má poměrně specifickou vůni, takže řada  lidí dává přednost jiným krémům na základě včelího vosku, tedy třeba krému od Burt Bees, nebo Saloos balzámům.
A pak už mám hotovo.
V případě, že bych chtěla nehty jen přírodní, můžu je lehce vyleštit leštičkou ORLY Double Shine (jedna strana je jemný pilník a druhá leštička), ale nedělala bych to moc často, protože si tím obrušováním nehet ztenčujete.
Myslím, že v podstatě je jedno jakou značku produktu použijete, hlavní je jak vám bude vyhovovat.
Taky  abych nezapomněla penvost nehtů je daná geneticky a hormonálně. Já osobně na nehty nic nepapám, mám je docela pevné a netřepivé od přírody.

Summary: This is requested post, how I do/shape my nails. I do not have special advice; just go for what is convenient, accessible and affordable for you. I do not believe that more expensive nail products automatically means they are better, especially when it comes to nail polish remover, in reality when you look at contains it has same ingredients so why spend a lot of money on product with same contents?
I personally do two things - I do take care weekly of my cuticle and shaping my nails with fileonce in a month. At first I apply cuticle remover and gently push my skin back, please no trimming do not trim bite it off.  Now I use Apple remover by Cuccio, but any cuticle creme worked for me in similar way, to be completely honest any lighter citrus crème worked on me same way. Only exception was Orly Cutique made my skin and nails quite orange, I hate this product. Once in a month I shape my nails with dense file - ORLY and after that with glass file for final touch up. Remember, keywords are  in one way.  For shaping I personally like to have my nails with darker polish on for more precision, however it is not something new and you can find far better description of it on internet. Last thing I do is applying cuticule butter on, mine is LUSH Lemony flutter, great but relatively strong scented so many people prefers bee wax butters. And that’s it, nothing unusual at all.

28 komentářů:

  1. Asi nej návod na úpravu nehtů, co jsem kdy četla! Už mám nějaký postup naučený, ale kdybych neměla, tak ten Tvůj bych chtěla jako jediný přečíst, abych věděla "Jak na to..." ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Dajánko, to je skvělý článek. Líbí se mi ta vychytávka, jak piluješ tmavě nalakované nehty. Určitě vyzkouším. ;o) Taky si určitě pořídím tu lahvičku Ebelin, do které pak budu dolévat svůj odlakovač. Mmch. používám úplně ty samé tampónky. Opravdu skvělé tipy. Díky. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Super návod, mě by nenapadlo si pilovat nalakované nehty, to musím taky vyzkoušet :) A přestaňte mě nahlodávat s tím Lushem, jinak si ho koupím!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Ó jé děvčata, díky za chválu, jsem ráda, že se příspěvek líbí.
    Báro: můžu se zeptat jaký ten postup máš?

    Verunko: Já mám ty ebelin tamponky i lahvičku moc ráda. Třeby když potřebuješ odlakovat jen něco a nerozmazat si zbytek ruky, je to k nezaplcení. Vlastně mám i pleťovou vodu s podobným udělátkem navrchu a taky láhev pořád dolévám.

    Míno: Já ten Lush používám i proto, že jsem si řekla, že dokud ho nespotřebuji nebude další a tedy na péči o kůžičku je to obr balení. Zkus jít do Lusha a vypros si vzorek.

    OdpovědětVymazat
  5. No to je snad poprvé, že čtu, že někdo používá Saloos :)

    Jinak nikdy mě nenapadlo lakovat nehty s tmavým lakem, ale je to chytré :)))

    Přiučila jsem se, super článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek, hodně jsem se přiučila :-) A já taky používám Saloos, vyhovuje mi nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně napsáno :) Odlakovač jsem u nás v DM zatím neviděla, ale určitě se po něm podívám. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Day, řekla bych, že můj postup je horší! Ty ho máš vymakaný ;)
    Odlakuju -> zapiluju -> umyju -> Blue Cross Cuticle Remover a zatlačím kůžičku -> umyju -> krémuju -> a teď buď p.shine nebo lakuju nebo dávám nějakou výživu...
    Jsem zvyklá pilovat rovně, protože nosím hranatý tvar, takže tvar nehtu kontroluju nejvíc pohledem na nehty zevnitř (při pohledu do dlaně nebo jak to popsat). Rovný tvar mi přijde na pilování jednodušší...ale zas oblé tvary jsou pro mě elegantnější.

    OdpovědětVymazat
  9. Dajánko, skvělej článek a teda klobouk dolů, muselo to dát dost práce !!!!

    OdpovědětVymazat
  10. An: Já v případě nouze použiju rakticky cokoliv, i sádlo, nebo vazelínu. Netušila jsem, že pilování s nalakovanými nehty bude takový hit.

    Blani: děkuji za pochvalu, mimochodem ten rozbitý OPI lak bych přelila do jiné lahvičky.

    Katuš děkuji za ochvalu, uričitě jukni do DM, je to v současnosti ta nejekonomičtější varianta, stál kolem 30-40 Kč.

    Báro, ani bych neřekla, tedy ty víc myješ ruce. To já občas taky kontroluji tvar proti světlu, ale z vrchni strany.

    Lucinko, sluníčko a víš že ani ne, teda ne víc než třeba takový shrnující kolekce.

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně, taky mi tento návod připadá skvělý! Já jsem si ze začátku taky ze stejného důvodu pilovala nalakované nehty, ale ten rozprášený lak mi na prstech dělal takové mini puchýřky. Teď už je brousím odlakované, pak hned umyju mýdlem+krém :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ebelinový tampónky jsou to nejlepší, co kdo vymyslel!!! Jinak po odlakovači Ebelin jsem měla nehty ještě horší než mám přírodně a to je co říct :D Tak používám Sally Hansen. A nehty taky piluju nalakované - pak vidím, jaký maj tvar ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Lou, tý brďo, tak to já používám jen odlakovače Ebelin, jiné jsem ještě nezkoušela, a možná by stálo za to to udělat! Dík!

    OdpovědětVymazat
  14. Taky musím pochválit užitečný post, odlakovač jsem si dnes přinesla z DM :-) Děsně mi smrdí, tak bojuju s tím, jestli obsah nevyliju a rovnou si tam nedám odlakovač Essence... ale ta lahvička je fajn :-) A to pilování nalakovaných nehtů je taky dobrý nápad - já piluju odlakované, ale když pak nalakuju, vidím občas že to není úplně ono a dopilovávám a občas si nechtěně poškodím nový lak - takže v tomhle tvůj způsob vede. Na druhou stranu si nedokážu představit, že bych upravovala kůžičku s nalakovanými nehty... Musím to zkusit!

    OdpovědětVymazat
  15. Soni, já moc nechápu jak se ti dělají puchřýřky.

    Lou: Ebelin bezacetonový odlakovač je děsný, ale měla jsem i horší. Ten acetonový odlakovač je ucházející, Sally Hansen jsou fajn, jen při mé spotřebě nákladnější než Rossman.

    Peti jo tak páchne fakt děsivě.

    OdpovědětVymazat
  16. Asi mám nějakou alergii na rozprášený lak na nehty. Měla jsem miniaturní puchýřky (průměr tak 0,5 mm) pod nehty na konečcích prstů a občas nějaký v okolí nehtového lůžka. Při normálním pohledu si toho člověk ani nevšiml. Začaly se mi dělat při pilovaní nalakovaných nehtů a když jsem přešla na pilování odlakovaných, skončilo to

    OdpovědětVymazat
  17. No já musela teď přejít na bezacetonový odlakovač - mám umělé tipy s gelem a víc se mi lámaly (a každej den si dělat doma nehty - to bylo fakt moc), takže sjem přešla na bezacetonový - všechny víc smrdí :D:D a míń odlakovávájí, ale už mi nehty vydrží týden i déle. ;) A teď jsme zjistila, že mám doma i bezacetonovýho Ebeliňáka, v kalsický lahvičce teda, a nesmrdí tak děsně. Nebo už jsem si zvykla :D Což je možná ta horší varianta.

    OdpovědětVymazat
  18. Soni: To jsou mi věci, ccc... mě se jako tohle děje když myju nádobí v nějakém extrémě odmaěťovacím prostředku, ale při pilování ještě ne (ještě že tak)

    Lou: Mě teda smrdí všechny odlakovače i ty co mají být jako voňavé od Sparitualu. Bezacetonové odlakovače jsou možná šetrnější, ale mě mizerně odlakují a nechávají na nehtech jakoby vysušené mapy. A spíš by mě zajímalo vydíš nějaké markantní rozdíly mezi bezacetonovými odlakovači?

    OdpovědětVymazat
  19. skvělý článek. přesně něco takového jsem hledala. o nehty jsem se skoro vůbec nestarala a nějaké zatlačování kůžičky šlo úplně mimo mě.ale teď jsem si řekla dost a snažím se napravit napáchané škody.jen mě štvě, že mám opravdu debilní tvar nehtů :-(
    jsem ráda, že jsem na tenhle blog narazila :-D

    OdpovědětVymazat
  20. takéto odlakovače s tou pumpičkou majú aj v lidli, a je to super vecička:-)
    a dakujem za návod pilovať nalakované nechty, pretože ja mám každý iný a ked to pilujem děs a hrúza. takže toto je supiš nápad

    OdpovědětVymazat
  21. Anonymní: Dík, jsem ráda, že jsem posloužila jako inspirace. Já si myslím, že tvar lze časem upravit a přide mi lepší mít přírodní s nějakým nedostatkem, než dokonalé akrylové :).

    Anonymní 2: To je fajn, ono je jedno odkud, hlavně že jsou konečně k dosání. S návodem není zač, hlavě aby ti vyhovoval.

    OdpovědětVymazat
  22. Pěkný článek :-)
    Já teda tý péči o nehty moc nedám, akorát tak jednou za týden zapiluju, když na to zapomenu, tak si nehty musím další týden ostříhat, protože bych pak pilovala minimálně hodinu, ne-li celý večer :-D
    Jinak povedený blog,až mám chuť zase po dlouhé době vytáhnout nějaký lak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, myslím že jaro po nějakém laku přímo volá.

      Já taky zapilovávám jednou za 14 dní, kůžičku jednou za měsíc. Stříhat jsem přestala, protože je mi to nepříjemné. Ale je fakt, že mi závratně nehty nerostou.

      Vymazat
    2. Mě rostou šíleně rychle, jak nehty, tak vlasy, akorát obojí mám od malička dost jemné, takže to stříhání není tak hrozný, jen jsem musela přijít na to jak :-)

      Já laky skoro nepoužívám, kromě růžového na francouzskou, ten jedinej nevypadá děsně, když se poškrábe při šití, i když ho používám taky spíš funkčně, že se poškrábe lak místo nehtu. Ty tmavé používám spíš příležitostně, když vím, že nebudu příliš pracovat :-D

      Vymazat
    3. Já dávám nehtům zabrat taky, ale mám je od přírody pevné, takže mi většina laků při dostatečném proschnutí drží skvěle i při zátěži. S barvami to mám přesně naopak, vůbec nenosím sheers a růžovou, francii jsem měla naposledy na maturitním plese.

      Vymazat
  23. Dobry den,
    Prosim, kde jste sehnala CND Cuticle Eraser? Divala jsem se na net a videla ho jen v americkych e-shopech.postovne mi prislo dost drahe. Neda se sehnat nekde v Evrope? Dekuji mockrat za odpoved. Lydie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lydie, mívají ho na veletrhu interbeauty ve stánku CND, bohužel na modeláži /modelaznehtu.cz/ je pouze v sekci pro profesionály, ale zkuste jim napsat a zeptat se, jestli by Vám ho nemohli prodat samostatně.

      Vymazat
  24. Skvělý článek a líbí se mi vychytávka s tmavě nalakovanými nehty :)

    OdpovědětVymazat